torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Fem snabba till Karl McFaul, varumärkesstrateg på ESS…

… som lanserar innovationssatsningen Next Community. Med hjälp av öppen data ska det hjälpa till att nå den regionala visionen om att vara Europas mest innovativa region år 2020.

Vad är Next Community?

— Next Community är ett regionalt operativsystem för öppen innovation. Konkret är det en webbaserad tjänst där offentliga, privata eller ideella organisationer, akademi och engagerade medborgare kan interagera kring öppen data och forskning med open access”. Syftet är inte minst att få ut mer av offentliga investeringar med hjälp av en gemensam experimentverkstad.

Varför har ni dragit igång detta?

— ESS och Max IV är infrastrukturprojekt med ambitionen att generera världsledande forskning. Next Community ska skapa ett smart gränssnitt där regionala aktörer kan samspela utan byråkrati. Vi kallar det “arbetsrummet mellan arbetsplatserna”. Det är där innovation föds och kommer vidare.

Vad är det rent konkret som ni lanserar nu i oktober?

— Vi lanserar en betaversion med de första grundläggande funktionerna för att dela öppen data. På webbplatsen ska man kunna publicera artiklar, bygga sociala nätverk samt föra diskussioner både kring materialet och kring utveckling för att göra själva tjänsten bättre.

Vilka svårigheter finns med att lansera Next Community?

— Att lansera en betaversion av plattformen utan tillräckliga finansiella resurser till personal och teknikutveckling på heltid. Vi behöver partners som kan gå in med kapital för att satsa på projektet och samtidigt måna om vår värdegrund – att vara en alternativ och öppen arena för utveckling utan byråkrati som hindrar öppen innovation.

Vilka står bakom det hela?

— Vi har fått medel till att producera betaversionen genom delprojektet TI4 i TITA. Tillsammans med Håkan Jönsson på Lunds universitet arbetar jag med att organisera en allmännyttig ideell förening där medlemmar kan ansluta sig. Näringslivsenheten vid Lunds kommun, Jonas Birgersson från ViaEuropa och Teknopol har också varit starkt engagerade i projektet.

Anders Frick

… som lanserar innovationssatsningen Next Community. Med hjälp av öppen data ska det hjälpa till att nå den regionala visionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.