torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Snart slut på nysatsningar för Sydsvensk Entreprenörfond

Med en ännu hemlig investering har Sydsvensk Entreprenörfond skaffat sig sitt 13:e portföljbolag. Halva fondförmögenheten är nu investerad och vd Per Aspemar räknar bara med några enstaka satsningar i nya bolag framöver.

Som Rapidus kunde berätta i går blir Sydsvensk Entreprenörfond ny delägare då Alteco Medical tar in åtta miljoner kronor. Med ytterligare en nyinvestering på gång har fonden satsat 65 av de ursprungliga 130 miljoner kronorna. Resterande kapital ska främst gå till följdinvesteringar, uppger Per Aspemar.

— Hur många nyinvesteringar det blir beror på hur existerande innehav utvecklas. Men jag tror 16 portföljbolag totalt är en rimlig gissning, säger han till Rapidus.

I snitt har fonden hittills satsat fem miljoner kronor per bolag. Mest pengar har gått till Lundabaserade Alligator Bioscience och BoMill samt vindkraftsbolaget Energy Converting Wind Sweden och medicinteknikbolaget Metpro i Blekinge. Enligt direktivet från EU:s regionala utvecklingsfond, som står för hälften av kapitalet, ska grundplåten vara förbrukad senast siste december 2014. Därefter får fonden leva på räntor, kapitaltillskott från ägaren Innovationsbron och eventuella vinster från försäljningar av portföljbolagen.

— Vi har bara gått in i bolag där vi kan se en chans till exit inom fem år och vi räknar med ett par försäljningar innan 2015, säger Per Aspemar.

Här är hela listan på Sydsvensk Entreprenörfonds investeringar.

Erik Olausson

Med en ännu hemlig investering har Sydsvensk Entreprenörfond skaffat sig sitt 13:e portföljbolag. Halva fondförmögenheten är nu investerad och vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad