torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ny regiondirektör satsar på profilering

|  
|  

Bättre kommunikation med organisationen. Så lyder Jonas Rastads recept när han tar över den utsatta posten som regiondirektör i Skåne.

Som Rapidus berättat tidigare i dag blev det klart att Jonas Rastad föreslås bli ny regiondirektör för Region Skåne, med tillträde 1 december. Jonas Rastad är ursprungligen läkare och jobbar för närvarande som landstingsdirektör i Västerbotten. Nu ser han fram emot ett bredare uppdrag.

Jonas_Rastad— Det är stor skillnad på storleken på organisationen och det ökar nödvändigheten att vara synlig och tydlig, säger Jonas Rastad till Rapidus.

Han räknar med att de 32.000 anställda i Region Skåne snart kommer märka av bytet på chefsposten.

— En ledare som inte hörs och syns leder inte. Det är ett viktigt krav för mig och jag hoppas att de anställda upplever att de får lättare vägar att nå ledningen, säger han.

Jonas Rastad är 61 år och växte upp i Stockholm. Han har arbetat som kirurg i 18 år och utnämndes 1999 till professor i kirurgi vid Uppsala universitet. 2008-2011 var han sjukhuschef vid Länssjukhuset i Kalmar och han har även arbetat som chef inom AstraZeneca.

Själv tror han dock inte att bakgrunden som läkare och professor varit avgörande för valet av honom som ny regiondirektör.

— Det är ett krävande jobb och jag framstår nog som kraftfull och leveransorienterad samtidigt som jag är lite otålig. Trovärdig kanske man ska lägga till också, säger han.

Jonas Rastad har egentligen två år kvar på sitt förordnande som landstingsdirektör i Västerbotten. Sedan han tillträdde 2011 har han dragit igång ett stort sparpaket inom Västerbottens landsting och har fått kritik särskilt när det gäller besparingar inom akutsjukvården i Västerbottens inland. Även Region Skåne står inför en hårdbantning framöver. Enligt prognosen från i somras går regionen 825 miljoner kronor över budget i år.

Regionstyrelsen ska formellt klubba beslutet om ny regiondirektör 13 september.

Jennie Larsson

Bättre kommunikation med organisationen. Så lyder Jonas Rastads recept när han tar över den utsatta posten som regiondirektör i Skåne. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.