fredag 10 maj 2024

inloggad som

Köpenhamn går framåt i näringslivsranking

Köpenhamns arbete för att förbättra näringslivsklimatet ser ut att bära frukt. Kommunen var en av fyra i Öresundsregionen som gick framåt i Dansk Industris årliga kommunranking, som presenterades på onsdagsmorgonen. Värre är läget i Helsingør.

Mer än 5.100 företag har värderat de danska kommunernas insats när det gäller allt ifrån vägnätet till lokala skatter och kommunal handläggning av ärenden. I en analys skrev Rapidus nyligen om Köpenhamns ansträngningar för att förbättra servicen för näringslivet. Ett av målen är att avancera tio placeringar i Dansk Industris rankning, något som man nästan lyckades med i år. Kommunen får bland annat beröm för att ha förbättrat informationen till företagen och spetsat till stadens image, och avancerar nio platser.

Fortfarande ligger Köpenhamn dock bara på plats 70 av 98 i landet. Och i Öresundsregionen blir kommunen frånsprungen av Hørsholm, som klättrar tolv placeringar till nummer 23, och Lyngby-Taarbæk, som klättrar tretton placeringar till nummer 24. Även Fredensborg går framåt med åtta placeringar, men till plats 79. Rudersdal, Dragør, Gentofte och Tårnby går alla tillbaka när det lokala näringslivet får säga sitt. Och Helsingør ligger kvar på jumboplatsen 95.

Bäst näringslivsklimat i landet har istället Herning på Jylland.

— I kommunerna på mellersta Jylland möts de som driver företag inte med sådan skepsis. De sätter en ära i att ge det lokala näringslivet bästa tänkbara service och är stolt över sina företag, säger Dansk Industris chef Karsten Dybvad i en kommentar.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamns arbete för att förbättra näringslivsklimatet ser ut att bära frukt. Kommunen var en av fyra i Öresundsregionen som gick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen