söndag 28 april 2024

inloggad som

Skånska telekomveteraner bygger Axis-app

Örjan Johansson, Mats Lindoff och LTH-professor Kalle Åström är tre i en namnkunnig skara som ligger bakom nystartade Spiideo. Målet är att ta fram en kamera-app som ska erövra idrottsarenorna.

Genom appen ska tränare och idrottare få ett enkelt verktyg för videodokumentering av sin träning. Med telefon eller läsplatta kan de initiera en filminspelning med de kameror som finns monterade på arenorna, varpå filmsekvensen sedan kan analyseras och spridas vidare.

Spiideos mjukvara för bildanalys gör att kameran automatiskt kan följa den aktive under ett träningsmoment. De närmaste månaderna inleds de första skarpa testerna tillsammans med ett par idrottsförbund och landslag.

Sammanlagt har Spiideo tio delägare, där även Luis ingår. Många av dem arbetar i bolaget ideellt och på konsultbasis, mestadels på fritiden. Den närmaste tiden ska ett par utvecklare rekryteras. För tillfället är Örjan Johansson vd. Örjan har tidigare varit chef på Anoto och Mashmobile, där den senare köptes upp för ett par år sedan av amerikanska mBlox.

Appen kommer i första skedet att utvecklas för Axis kameror. Örjan Johansson ser gärna att fler hakar på och bygger applikationer kring Axis produkter.

— I ett större perspektiv tror jag att det, rätt skött, går att bygga ett bildkluster i regionen. Bildgruppen på LTH har redan gett upphov till ett antal bolag och Axis har strävan att få fler tillämpningsområden för deras kameror, säger han.

Joel Lyth

Örjan Johansson, Mats Lindoff och LTH-professor Kalle Åström är tre i en namnkunnig skara som ligger bakom nystartade Spiideo. Målet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.