fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sparbanken Syd säljer ut Swedbank-innehav

I fredags redovisade Sparbanken Syd en vinst på 29,2 miljoner kronor för årets sex första månader. Bakom resultatförbättringen ligger främst en rejäl utförsäljning av aktier i Swedbank.

Försäljningen inleddes strax innan årsskiftet och hittills har Sparbanken Syd minskat sitt innehav med runt 800.000 aktier.

Susanne-Kallur— I dag har vi kvar ungefär två miljoner aktier och enligt planen ska samtliga avyttras inom en treårsperiod, säger vd Susanne Kallur till Rapidus.

Med dagens börskurs motsvarar det aktier för totalt 320 miljoner kronor. Bakgrunden till försäljningen är de förändrade reglerna kring kapitaltäckning för bankerna, som träder i kraft de kommande tre åren.

— Vår bedömning är att vi enbart genom försäljningen av Swedbankaktier klarar de de nya kraven, säger Susanne Kallur.

Även Skurups Sparbank har sålt delar av sitt innehav i Swedbank under året. I torsdagens rapport framkommer att banken har gjort en realisationsvinst på drygt en miljon kronor från försäljningen.

— Vi har minskat vårt innehav något för att ligga på en nivå där Swedbankägandet inte påverkar vår kapitalbas negativt, säger ordförande Iréne Canerholm.

Swedbankkoncernen har sitt ursprung i Sparbanksrörelsen. I dag äger föreningen Sparbanksgruppen, där Skurups Sparbank, Färs & Frosta och Sparbanken 1826 ingår, 85 miljoner aktier i Swedbank. Det motsvarar cirka 7,5 procent av bolaget. Sparbanken Öresund har i dag inget ägande i Swedbank, däremot har ägarstiftelsen en mindre post. 

Färs & Frosta Sparbanks vd Bertil Engström ser inget behov av att minska sin post i Swedbank, där banken tillsammans med ägarstiftelsen sitter på sammanlagt knappt 7,1 miljoner aktier.

— Vi klarar redan i dag de kommande kraven på kapitaltäckning. För oss är Swedbank en rent stategisk placering. Vi är den näst största ägaren bland de fristående sparbankerna och det gör att vi har möjlighet att exempelvis påverka valet av ordförande, säger han.

Banken presenterade sin halvårsredovisning i torsdags, med ett nettoresultat på 159 miljoner kronor. Det kan jämföas med 131 miljoner kronor samma period 2011. Affärsvolymen ökade med tre procent.

Även Sparbanken Öresund ökade sin affärsvolym något under årets sex första månader. Samtidigt sjönk rörelseresultatet från 67,7 miljoner kronor första halvåret 2011 till 60,2 miljoner, bland annat efter ökade kreditförluster.

I dagarna har också Sparbanken 1826 presenterat sin halvårsrapport. Vinsten steg med 21 miljoner kronor och affärsvolymen ökade marginellt, främst genom en tillströmning av företagskunder.

Joel Lyth

I fredags redovisade Sparbanken Syd en vinst på 29,2 miljoner kronor för årets sex första månader. Bakom resultatförbättringen ligger främst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.