torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Mobilspel jackpot för Mobenga i Malmö…

Mobilteknikbolaget Mobenga i Malmö flerfaldigade omsättningen under 2011, från 5 miljoner kronor till 37 miljoner. Den siffran räknar vd Christian Rajter med att dubbla även i år, samtidigt som personalstyrkan utökas kraftigt.

Mobenga grundades 2006 kring teknik för att göra spel och dobbel tillgängligt på mobiler. I juni 2011 såldes bolaget till brittiska Playtech för 72 miljoner kronor samt en möjlig tilläggsköpeskilling på upp till 145 miljoner. Men den affären har ingen direkt koppling till den explosiva omsättningsökningen, menar Christian Rajter.

— Vi var lite tidigt ute när vi grundade bolaget, men det var inte svårt att se att folk skulle vilja använda telefonen för att tippa. För oss lossnade det egentligen redan 2009 när vi fick Paddy Power som kund, säger han.

Den irländska spelgiganten får numera samsas i kundlistan med bolag som Unibet och brittiska Skybet. I samtliga fall är det Mobengas mobilappar som kommunicerar med spelbolagens servrar och som spelarna använder för att tippa på allt från matcher i fotbollsallsvenskan till vem som vinner årets upplaga av danska tv-leken Vild med dans.

Från att ha haft cirka 35 anställda i början av året sysselsätter Mobenga i dag 58 personer och ska enligt Christian Rajter växa med ytterligare 10 personer under hösten. Nio av tio är utvecklare, som främst sysslar med att skräddarsy Mobengas teknik för olika mobilmodeller och olika spelbolag.

— Det som förändrats mest sedan vi började är dels transaktionsvolymerna, men också hastigheten. Numera är det många som tippar i realtid via så kallad livebetting, säger Christian Rajter.

Han ägde själv 20 procent av bolaget innan Playtechs uppköp. Övriga ägare var Almi Invest och teknikbolaget Menmo i Malmö. En förlust på 2,2 miljoner kronor 2010 vändes förra året till en vinst på 7,5 miljoner. Även i år ser resultatet ut att bli positivt, uppger Christian Rajter utan att vilja ge någon närmare prognos.

Erik Olausson

Mobilteknikbolaget Mobenga i Malmö flerfaldigade omsättningen under 2011, från 5 miljoner kronor till 37 miljoner. Den siffran räknar vd Christian […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.