torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bolagsaffär med Peab räddar Obducat

I sista stund lyckades Malmöbaserade Obducat skaka fram nödvändigt kapital till ackordslikviden efter företagsrekonstruktionen. Rapidus kan i dag berätta att det är Peab, som genom en skalbolagsaffär i ett dotterbolag till Obducat säkrat nanoteknikbolagets fortlevnad och flytt till Medicon Village.

Obducats styrelseordförande Henri Bergstrand vill inte kommentera affären närmare.

— I avtalet binder vi oss att inte avslöja vem köparen är, säger Henri Bergstrand.

Före årsskiftet genomförde den finansiellt pressade koncernen en omstrukturering så att det tidigare moderbolaget Obducat bytte namn till Quantechnologies Nordic. I samband med namnbytet flyttades all personal och samtliga IP-rättigheter och övrigt operativt innehåll över till ett annat bolag inom Obducat.

Kvar i Quantechnologies Nordic fanns ett ackumulerat skattemässigt underskott, enligt senaste årsredovisningen på 187,8 miljoner kronor. Börsnoterade Peab, som för knappt fem år sedan köpte förlustavdrag från medicinteknikbolaget ProstaLund, äger enligt färska dokument Rapidus tagit del av numera samtliga aktier i Quantechnologies Nordic där också Peabs vice vd Jesper Göransson går in som ordförande.

Henri Bergstrand vill inte precisera köpeskillingen i den aktuella affären, men enligt ett pressmeddelande från Obducat ”uppstår ett positivt resultat- respektive kassaflödeseffekt om cirka nio miljoner kronor”.

Bolaget genomför nu en flytt från Geijersgatan i Malmö till Medicon Village i Lund där Peabs grundare Mats Paulsson är initiativtagare. Enligt Henri Bergstrand är affären med Peab inte kopplad till flytten till Medicon Village.

— Renrumslokalerna på Geijersgatan var inte optimala för vår verksamhet. Det är huvudbakgrunden till flytten, säger han.

Rapidus har sökt men inte fått någon kommentar om affären från Peab.

Joel Lyth

I sista stund lyckades Malmöbaserade Obducat skaka fram nödvändigt kapital till ackordslikviden efter företagsrekonstruktionen. Rapidus kan i dag berätta att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.