onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Slut på såddfinansieringar från Rosengård Invest…

Det är slut med satsningar i nystartade bolag för Rosengård Invest. Framöver ligger fokus på mer mogna verksamheter, ett segment där de befintliga investeringarna varit betydligt mer lyckosamma.

Riskkapitalbolaget Rosengård Invest bildades våren 2009 då den akuta finanskrisen fortfarande hade klorna i världsekonomin. Men efter investeringar i Manna från himmeln, Ladies’ Secrets och Croviva Invest blir det inte mer pengar till helt unga bolag i de tidigaste, riskfyllda faserna.

Ljubo-Mrnjavac— Mindre än en fjärdedel av vårt investerade kapital har gått till de tre företagen, men de har tagit 75 procent av vår tid. Det är fantastiskt roligt att jobba med färska entreprenörer men det tar väldigt mycket kraft, säger Rosengård Invests vd Ljubo Mrnjavac.

Innehavet i mobila marknadsföringsbolaget Manna från himlen har nu avyttrats och aktiviteten trappats ned i Ladies’ Secrets, som säljer intimprodukter via postorder, och Croviva Invest, som förmedlar affärskontakter på Balkan. Innehavens värde har också skrivits ner i de senaste årsredovisningarna.

Samtidigt som det har gått trögt för de nystartade bolagen går de mognare innehaven Ikaros Cleantech, Beepsend, Comparative och Mobilgiganten starkt. Miljöteknikbolaget Ikaros har på två år ökat omsättningen från 110 miljoner kronor 2009 till 144 miljoner 2011 med en vinst på tolv miljoner kronor. I Beepsend har tillväxten varit än starkare. Som Rapidus rapporterade i går dubblar bolaget omsättningen till närmare 100 miljoner kronor under innevarande räkenskapsår, med ett betryggande överskott på sista raden.

Efter Lumitec, Malmöhus Invest och LU Bio blir nu Rosengård Invest den fjärde skånska riskkapitalspelaren som överger såddfinansiering till nystartade bolag. Enligt Ljubo Mrnjavac kommer det troligtvis dröja något år innan Rosengård Invest går in i fler bolag och då kommer det vara i verksamheter där det finns en befintlig organisation och en produkt som nått, eller ligger nära, marknaden.

— I första hand fokuserar vi på att utveckla vårt befintliga innehav. Vi har haft en hel del propåer och jag skulle bli förvånad om vi inte gör vår första större exit under 2013. Innan dess kommer vi antagligen inte göra några nya investeringar alls, säger Ljubo Mrnjavac.

Historien har visat att små investmentbolag har problem med att administrativa kostnader äter upp eventuell avkastning på investeringar. Hur hanterar ni det?

— Vi arbetar med en väldigt slimmad organisation där vi egentligen bara är två personer som arbetar heltid med Rosengård Invest. Sedan har vi också tillgång till resurser bland våra ägare, exempelvis har Trelleborgs strategichef varit inne och arbetat med Ikaros Cleantech, säger Ljubo Mrnjavac.

Hittills har Rosengård Invest satsat runt 40 miljoner kronor i sju verksamheter.

Joel Lyth

Det är slut med satsningar i nystartade bolag för Rosengård Invest. Framöver ligger fokus på mer mogna verksamheter, ett segment där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.