lördag 18 maj 2024

inloggad som

Tillväxtviljan i Skåne sämst i landet

|  ,
|  

Viljan att växa minskar hos skånska småföretag. Mellan åren 2005 och 2011 har ambitionen fallit till den lägsta i landet. Det framgår av en rapport från Tillväxtverket.

Svenska företag har generellt en stark tillväxtvilja. Enligt statistik från statliga Tillväxtverket vill 72,1 procent av bolagen med upp till 49 anställda öka omsättningen och i vissa fall även personalen. Men viljan minskar över tid. I motsvarande undersökning 2005 låg den på 76,8 procent.

Största raset står Skåne för. Bara 67,7 procent av bolagen här säger i dag att de vill växa, jämfört med 77,7 procent för sex år sedan, vilket var strax över rikets snitt. Nu ligger Skåne i botten.

Analytikerna på Tillväxtverket kan inte svara på varför. Det går dock att konstatera att riktigt små företag har mindre ambitioner att expandera än större. Dessutom utmärker sig innovativa och internationella bolag genom att ha en starkare vilja att växa.

Förklaringen till kräftgången kan alltså ligga i en förändrad företagsstruktur. Men konjunkturnedgången kan också spela in, och här har Skåne drabbats hårt.

— Företagarna kanske känner att det inte är rätt tid för expansion. Man är nöjd med det man har, säger Frida Andersson, analytiker på Tillväxtverket.

Också samarbetsorganisationen OECD lyfter fram Skånes mediokra tillväxt. I dag slutrapporteras en så kallad territorial review över Skåne. Som Rapidus kunde berätta redan i vintras är den svaga utvecklingen av BNP per capita en av de viktiga slutsatserna.

I Tillväxtverkets enkät Företagens villkor och verklighet 2011″ svarar 19.000 företagare, varav knappt hälften är egenföretagare.

Kristian Svensson

Viljan att växa minskar hos skånska småföretag. Mellan åren 2005 och 2011 har ambitionen fallit till den lägsta i landet. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]