torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Entreprenörfond investerar i kamerateknik för kärnkraftverk…

Strålningståliga övervakningskameror från teknikbolaget Isec i Höganäs sitter redan i kärnkraftverket Forsmark norr om Stockholm och i uppröjningsområdet runt havererade Fukushima i Japan. Nu får bolaget in tolv miljoner kronor från Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest för en bredare utlandssatsning.

Med kylning, strålningsabsorberande hölje och ett skyddsläge när kameran är avstängd är Isecs patenterade utrustning speciellt framtagen för den ogästvänliga miljön i reaktorinneslutningen.

— När dagens kärnkraftverk byggdes på 70- och 80-talen var elektroniken grov nog för att klara strålningen. Men sedan har komponenterna krympt för att bli mer avancerade. En modern kamera från exempelvis Axis klarar inte miljön, säger vd Niklas Barringer till Rapidus.

Isecs analoga kameror lanserades 2009 efter sex års utveckling. Förra året slutade omsättningen på 7 miljoner kronor, mot 1,9 miljoner 2010. Niklas Barringer vill inte ge någon prognos för årets omsättning men säger att bolaget med investeringen ska växa från 6 till 10-11 anställda. Främst är det säljpersonal i USA och Asien som behövs när Isec ska försöka kapa åt sig marknadsandelar bland världens cirka 450 aktiva kärnkraftsreaktorer.

Sydsvensk Entreprenörfond och Helsingborgsbaserade InnovumInvest går in med sex miljoner kronor var i investeringen. Med satsningen tar InnovumInvests vd Mattias Gadd plats i styrelsen tillsammans med Sydsvensk Entreprenörfonds vd Per Aspemar och ytterligare ett par personer från InnovumInvest. Även efteråt är grundarna Niklas Barringer och Jan Gunnarsson majoritetsägare. De har båda en lång bakgrund från övervakningsbranschen.

Erik Olausson

Strålningståliga övervakningskameror från teknikbolaget Isec i Höganäs sitter redan i kärnkraftverket Forsmark norr om Stockholm och i uppröjningsområdet runt havererade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


 • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Krönikor


Från våra event

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl