tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Entreprenörfond investerar i kamerateknik för kärnkraftverk…

Strålningståliga övervakningskameror från teknikbolaget Isec i Höganäs sitter redan i kärnkraftverket Forsmark norr om Stockholm och i uppröjningsområdet runt havererade Fukushima i Japan. Nu får bolaget in tolv miljoner kronor från Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest för en bredare utlandssatsning.

Med kylning, strålningsabsorberande hölje och ett skyddsläge när kameran är avstängd är Isecs patenterade utrustning speciellt framtagen för den ogästvänliga miljön i reaktorinneslutningen.

— När dagens kärnkraftverk byggdes på 70- och 80-talen var elektroniken grov nog för att klara strålningen. Men sedan har komponenterna krympt för att bli mer avancerade. En modern kamera från exempelvis Axis klarar inte miljön, säger vd Niklas Barringer till Rapidus.

Isecs analoga kameror lanserades 2009 efter sex års utveckling. Förra året slutade omsättningen på 7 miljoner kronor, mot 1,9 miljoner 2010. Niklas Barringer vill inte ge någon prognos för årets omsättning men säger att bolaget med investeringen ska växa från 6 till 10-11 anställda. Främst är det säljpersonal i USA och Asien som behövs när Isec ska försöka kapa åt sig marknadsandelar bland världens cirka 450 aktiva kärnkraftsreaktorer.

Sydsvensk Entreprenörfond och Helsingborgsbaserade InnovumInvest går in med sex miljoner kronor var i investeringen. Med satsningen tar InnovumInvests vd Mattias Gadd plats i styrelsen tillsammans med Sydsvensk Entreprenörfonds vd Per Aspemar och ytterligare ett par personer från InnovumInvest. Även efteråt är grundarna Niklas Barringer och Jan Gunnarsson majoritetsägare. De har båda en lång bakgrund från övervakningsbranschen.

Erik Olausson

Strålningståliga övervakningskameror från teknikbolaget Isec i Höganäs sitter redan i kärnkraftverket Forsmark norr om Stockholm och i uppröjningsområdet runt havererade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.