fredag 26 april 2024

inloggad som

Stridslysten Dan Olofsson ger ut memoarer

IT-entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson kommer i höst ut med sina memoarer. I boken går han till hård attack mot den rättsröta han uppfattar i det svenska systemet.

Efter finanskrisen 2008 ägnade Dan Olofsson mycket tid åt att hjälpa finansmannen Maths O. Sundqvist. De båda är vänner sedan barnsben i Jämtland och Sundqvist hade hamnat i skottlinjen som högt belånad gäldenär i Carnegie i samband med bankens likviditetskris.

Riksgälden tog över Carnegie och tvingade i mars 2009 Sundqvist att överge sitt investmentbolag Skrindan som pant för lånen. Dan Olofsson är mycket kritisk till processen. Han viker en del av memoarerna till vad han kallar ett rent övergrepp.

dan_olofsson— Det var den starkes övergrepp mot den svage. Jag var med hela vägen och lägger nu korten på bordet och kräver att agerandet granskas, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Turerna kring Carnegie är inte den enda närkontakt den snart 62-årige Malmöprofilen fått med svenska rättssystemet. 2007 friades han av hovrätten från mutanklagelser efter att ha bjudit Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu på en safariresa.

Den 280 sidor långa boken ”Mina tre liv – om företagande, engagemang och rättvisa” når handeln i oktober. Dan Olofsson berättar om sin uppväxt, utbildning och karriär — med IT-bolagen Epsilon, Teleca och Sigma som centralpunkter. Boken berör också hans filantropiska sida, exempelvis utbildningsprogrammet Star for Life som ska hjälpa sydafrikanska ungdomar i HIV-drabbade områden.

Utgivare är Ekerlids, som tidigare tryckt memoarer från bland andra Jacob Palmstierna, Percy Barnevik, Kjell-Olof Feldt och Johan Staël von Holstein.

— Jag skrev boken oktober till december ifjol och kontaktade sedan förlaget som tog den direkt, säger Olofsson.

Kristian Svensson

IT-entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson kommer i höst ut med sina memoarer. I boken går han till hård attack mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.