torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Miljonorder till Airec — som fortsätter nyanställa

Industriteknikbolaget Airec i Malmö väntar sig 40 procents tillväxt under 2012, till en försäljning på 35 miljoner kronor. Senaste året har antalet anställda dubblats och ytterligare rekryteringar pågår.

Airec utvecklar plattvärmeväxlare som effektivt ska kunna överföra värme mellan gas och vätskor. Tekniken kan användas i bland annat värmepannor och kylsystem.

Företaget har precis plockat en order värd fyra miljoner kronor från Stena Aluminium i Älmhult. Airecs värmeväxlare ska användas för att ta till vara spillvärme från en återvinningsanläggning. Värmen går in i E.ons fjärrvärmenät, med en årlig produktion på 25 gigawattimmar.

Ifjol omsatte verksamheten 24 miljoner. Airec har tolv anställda, men fler är på väg in, bland annat för att arbeta med två utvecklingsprojekt för att anpassa tekniken för nya applikationer inom energisektorn.

Bolaget tillförs nu också tio miljoner kronor i riskkapital, andra steget i den totala kapitalresningen på 30 miljoner som inleddes för drygt ett år sedan. I emissionen deltar Industrifonden, RWE Innogy, Teknoseed samt styrelsemedlemmar och delar av ledningen.

Vd Sven Persson räknar med att försäljningen ökar successivt framöver.

— Vår stora omsättningsökning kommer 2014-2015, när ett par projekt vi har arbetat med senaste året fullt ut når marknaden, säger han.

Airec avslutade nyligen ett uppdrag i Australien, där man samarbetat med Stockholmsbörsnoterade Opcon i ett projekt för att använda spillvärme från naturgasdrivna generatorer för att producera elektricitet. Tekniken kan vara intressant bland annat för den australiensiska gruvindustrin, vars verksamhet ofta är placerad långt från befintliga elnät.

Joel Lyth

Industriteknikbolaget Airec i Malmö väntar sig 40 procents tillväxt under 2012, till en försäljning på 35 miljoner kronor. Senaste året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.