torsdag 25 april 2024

inloggad som

Förvärv ger nytt affärsområde åt BlockMaster

Lundbolaget BlockMaster, med amerikanska hårdvarujätten Kingston som delägare, har i tysthet genomfört ett förvärv som ska ge bolaget ett nytt ben att stå på. BlockMasters krypterade USB-stickor kompletteras nu med teknik för säker fildelning.

De uppköpta IP-rättigheterna är placerade i det nystartade dotterbolaget ShieldShare. Nu pågår betatestning av den krypterade fildelningstjänsten och till sommaren ska de första kundkontrakten vara klara.

Bakom tekniken i ShieldShare står två tidigare anställda på Pointsec Mobile Technologies, som 2006 köptes av israeliska Check Point för drygt fyra miljarder kronor. Vad köpeskillingen är i den aktuella affären är inte officiellt, men i BlockMasters bokföring tas det nya dotterbolaget upp som en tillgång på tio miljoner kronor.

— Tio miljoner är en väldigt konservativ bedömning men det måste tas upp till något, säger BlockMasters medgrundare Anders Kjellander utan att vilja ge fler detaljer.

Han ser två styrkor i tekniken som ska ge ett försprång inom fildelning, där bolaget konkurrerar med tjänster som Dropbox.

— Dels sker krypteringen på klientnivå vilket gör att kunderna inte behöver dela nyckeln med tjänstleverantören, dels har vi en väldigt avancerad autentisering som garanterar att du vet vem du delar filen med, säger Anders Kjellander.

Med lösningen ska användarna bland annat kunna dela den krypterade informationen från en USB-sticka till en annan utan att behöva oro sig för på vilken dator delningen sker. Bland de tilltänkta kunderna finns myndigheter, sjukhus och finanssektorn. Även en tidning testar nu systemet, där reportrar exempelvis ska kunna skicka krypterade artiklar från oroshärdar på ett säkert sätt.

För den framtida utvecklingen av ShieldShare arbetar bolaget nu på att ta in extern finansiering. Anders Kjellander vill inte ge någon exakt summa men säger att det rör sig om fem miljoner kronor och uppåt.

2008-2010 växte BlockMaster snabbt till en omsättning på runt 25 miljoner kronor. Förra året minskade omsättningen dock något. Bolaget har tio anställda i Lund, Stockholm och USA och sysselsätter därtill ett tjugotal underkonsulter.

Grundarna är majoritetsägare i bolaget. Resten ägs av Kingston och affärsänglar, däribland Hövdings tidigare styrelseordförande Gun-Inger Kjellander.

Joel Lyth

Lundbolaget BlockMaster, med amerikanska hårdvarujätten Kingston som delägare, har i tysthet genomfört ett förvärv som ska ge bolaget ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.