Höstens mediestorm kring vårdkoncernen Carema höll på att sänka Lundabaserade Pampett just när företaget var på väg att lansera sina fuktplåster för vuxenblöjor kommersiellt. Efter ett tufft halvår går befintliga investerare in med en miljon kronor, samtidigt som Fosie stadsdelsförvaltning i Malmö börjar fälttesta Pampetts teknik vid sina vårdboenden.
Pampetts fuktsensorer används för att meddela personalen vid äldreboenden när det är dags att byta vårdtagarens blöja. De fuktkänsliga engångsplåstren används av Carema Cares äldreboende Fäladshöjden i Lund och lyftes förra året fram i media som en symbol för inhuman vård.
Vd Johan Sjöholm poängterar dock att syftet med tekniken är att de boende ska slippa bli väckta av onödiga blöjbyten, och inte att äldreboenden ska spara pengar på blöjor. Flera privata vårdbolag, däribland Carema, vågar nu inte köpa in produkten eftersom de är rädda för att det ska missförstås, menar han.
— Kommunala vårdinrättningar är också väldigt intresserade av vår produkt, men de tar längre tid på sig att agera än de privata, säger han.
För att klara driften tvingas Pampett därför ta in en miljon kronor från befintliga investerare, däribland Sjöholm själv. Innan vårdskandalen hade Pampett 400-500 beställningar på sina fuktsensorer, och siktade på att dra in mellan fem och tio miljoner kronor i riskkapital efter att ha sålt några tusen enheter. I dag räknar Johan Sjöholm med att företaget kanske måste hålla ut i upp till två år innan marknaden hämtat sig helt.
I veckan kom dock ett trendbrott för företaget, då Fosie stadsdelsförvaltning började fälttesta Pampetts teknik på ett antal utvalda vårdplatser. Ytterligare några kommunala vårdboenden ligger i startgroparna, enligt Sjöholm.
Pampett har även ansökt om pengar från Vinnova för att vidareutveckla tekniken så att den kan användas till närvarokontroll nattetid på äldreboendet. Tanken är att personalen snabbt ska kunna reagera om någon av de boende råkar ut för en olycka eller lämnar boendet i förvirrat tillstånd.
Sören Billing