Sedan 15 tungviktare i det skånska näringslivet gick in i Malmöhus Invest 1998 har ett 30-tal portföljbolag passerat revy. Några lysande affärer handlar det inte om, visar Rapidus genomgång av årsboksluten.
Det finns exempel där Malmöhus Invest lyckats hitta guldkorn i den skånska myllan. Det allra bästa är Hardi Electronics som såldes till Synplicity 2007. Under samma räkneskapsår gjorde Malmöhus Invest exit i connectBlue. Tillsammans gav de två affärerna en reavinst på 43,3 miljoner kronor, enligt årsredovisningen från 2007. Fas Mashinery såldes två år senare vilket gav en reavinst på 3,8.
Men det finns också gott om mindre lyckade satsningar. Räkneskapsåret 2004/2005 blev det en reaförlust på 18,2 miljoner kronor när andelen i Wespot såldes och både Bankeryds Maskin och danska Visible Diagnostics dukade under. Celltrix, ProstaLund, Bioett och Talking Picture är andra exempel på förlustaffärer.
Enligt Malmöhus Invests årsredovisningar för 1999-2011 blev det sammanlagda resultatet från försäljningar och konkurser 5,3 miljoner kronor. Då ingår utdelningar från portföljbolagen och andra mindre intäkter men inte eventuella framtida intäkter från avslutade affärer och inte heller vårens försäljning av Lumitec.
Men att driva riskkapitalbolag är inte gratis, under samma period låg de administrativa kostnaderna — där lön, konsultarvoden och lokalhyror ingår — på 72,4 miljoner kronor.
Svårigheten att avyttra verksamheter som i Malmöhus Invests ögon varit mogna för försäljning är ett återkommande mantra i årsredovisningarna.
— Det här var en satsning som gjordes på affärsmässiga grunder men den gjordes också av personer som var mycket engagerade för att utveckla det skånska näringslivet. Den typen av exit vi gjorde i början på 2000-talet har blivit betydligt svårare att göra i dag när läkemedelsbolagen är försiktigare, säger Håkan Nelson, tidigare mångårig vd för riskkapitalbolaget.
Joel Lyth