torsdag 21 november 2024

inloggad som

Småföretagare ny guldkalv i bankvärlden

Kort sagt: Vad händer egentligen inne på banken efter tre?
Jo, här i Skåne sitter ett antal nyckelpersoner och slipar på nästa drag i spelet om regionens hetaste bankkunder. Slaget har kommit att handla om just er — företagare.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Efter år av positionering har regionens banker börjat sätta sina framtidsplaner i verket. Bakom kulisserna slipas knivarna i kampen om kunderna. Den goda nyheten är att ni därute kan utnyttja det.

Affärsbanker som Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken får skarp konkurrens från lokalt håll. Sparbanken Öresund är den största fristående aktören och nu tar vd Lars Ljungälv in nytt kapital för att stärka upp balansräkningen, i syfte att kunna ta större kundprojekt.

Det är ett uttalat mål att växa med fler kunder ute i näringslivet. Samma planer har bland annat Länsförsäkringar Skåne, där nya vd:n Susanne Peterson tillträder om några veckor. För inte så länge sedan öppnade också Färs & Frosta Sparbank, med vd Bertil Engström, filial på kontorshotellet Edison Park.

Företagskunderna håller på att bli attraktiva igen.

Entreprenörer och företagare är mer aktiva än privatkunder. De kräver kvalificerade tjänster i ett betydligt bredare spektrum än på privatsidan, vilket ger högre vinstmarginaler. Många privatkunder nöjer sig i dag med lönekonto, bolån och kanske något sparande — och sköter sedan allt själv via internet.

Antalet företag ökar över tid. Enskilda firmor gick nedåt under en period, men blir sedan sommaren 2010 stadigt fler. Aktiebolagen i Skåne har samtidigt ökat med femton procent.

Sammantaget är näringslivet ett attraktivt marknadssegment, även om riskerna inom kreditgivning är högre än på privatsidan.

Utmanare som Sparbanken Öresund biffar alltså upp sin kapitalbas, men är fortfarande för små för att bli huvudbank till de riktigt stora bolagen. Istället är små och mellanstora verksamheter hett villebråd i expansionsplanerna.

Här tänker affärsbankerna heller inte kasta in handduken. Tvärtom.

Swedbank, med regionchef Stojko Gjurovski, är fast besluten att jaga nya kunder bland regionens mellanstora företag. När SEB:s koncernchef Annika Falkengren gästade Rapidus frukostmöte för ett par veckor sedan framhöll hon att SEB dubblat marknadsandelen bland småbolag.

Historiskt sett har bankjättar som just SEB varit tunga i industrisfären. Sannolikt bottnar det nyvaknade intresset för entreprenörer i att storkoncernerna sedan finanskrisen 2008 alltmer börjat sköta finansieringen själva, genom olika typer av obligationer, företagscertifikat och räntebevis.

Så nu går dansen kring småföretagen.

Förhoppningsvis kan denna ökade konkurrens betyda möjligheter också för företagarna själva. Sedan lågkonjunkturen slog klorna i världsekonomin har det haglat rapporter om svårigheterna att få in finansiering, även till väletablerade verksamheter.

Men alla som lånat privat vet att det går att förhandla — och det individuella utrymmet är ännu större i företagsaffärer. Bankerna vill sälja tjänster inom betalningssystem, transaktioner och pension, men är mer strama när det gäller krediter.

I en förhandling spelar ett lokalt och personligt kontaktnät in, men för banken kan småskalighet också innebära utsatthet. Sparbanken Syd, med vd Susanne Kallur, tvingades redovisa kreditförluster på 98 miljoner kronor i bokslutet för 2011. Bakom låg tre konkurser i Ystadtrakten. Tredje förluståret på raken var ett faktum.

Senaste tiden har debatten gått het om bolån och räntemarginaler på privatsidan. Vi kan vara säkra på att intresset från politiker och media kring entreprenörers villkor inte blir lika stort. Därför är det läge för var och en att börja sätta press på sin bank.

Det kan löna sig att syna alternativen.

Rapidus vill förtydliga en uppgift i förra veckans artikel om Sparbanken Öresunds nya ledningsgrupp: Mats Nilsson som rekryterats från Swedbank har tidigare varit chef i Malmö för stora kunder, men lämnar nu uppdraget som platschef i Trelleborg. Han ersätts av Stefan Hansson som hämtas från Swedbank i Vellinge.

Kort sagt: Vad händer egentligen inne på banken efter tre? Jo, här i Skåne sitter ett antal nyckelpersoner och slipar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.