fredag 3 maj 2024

inloggad som

Investerare backar upp Sparbanken Öresund med 275 miljoner

Sparbanken Öresund ger ut ett förlagslån på 275 miljoner kronor för att stärka sin kapitalbas. En grupp regionala investerare tecknar sig för lånet.

Åtgärden görs för att säkerställa muskler för en fortsatt offensiv marknadssatsning, inte minst på företagsområdet, men är också en förberedelse inför hårdare kapitalkrav i framtiden.

Banken bildades november 2010 i fusionen mellan sparbankerna Finn och Gripen. Det är första gången i historien som aktörerna gör en sådan här kapitalanskaffning regionalt. Men vice vd Mats Nilsson menar att det kommer bli allt vanligare framöver, såväl för Sparbanken Öresund som för andra svenska banker.

— Kapitalkraven ökar nu på storbankerna. Vi vill också ligga i framkant vad gäller regelverken. Idag har vi bara så kallat primärkapital, men tar nu in lite sekundärkapital, säger Mats Nilsson till Rapidus.

Ifjol hade Sparbanken Öresund en affärsvolym på 91 miljarder kronor. Koncernens soliditet stärktes något från 2010, till 9,4 procent jämfört med 9,1 procent. Mats Nilsson vill inte kommentera vilka investerarna är, mer än att det handlar om privatpersoner och företag i bankens nätverk.

Huvudkontoret ligger i Malmö. Utöver det finns ett trettiotal filialer i västra Skåne. Vd är Lars Ljungälv.

Kristian Svensson

Sparbanken Öresund ger ut ett förlagslån på 275 miljoner kronor för att stärka sin kapitalbas. En grupp regionala investerare tecknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.