torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bildreportage: 1.600 besöker Nordic Game i Malmö

Datorspelsmässan Nordic Game pågår för fullt i Malmö. 1.600 deltagare väntas till Slagthuset under onsdagen, torsdagen och fredagen. Rapidus var på plats med kamera.

Det är en ganska välmående bransch som sluter upp till nionde upplagan av Nordic Game. De svenska spelutvecklarna ökade ifjol omsättningen med över 50 procent till närmare två miljarder kronor, enligt statistik som håller på att tas fram av organisationen Dataspelsbranschen.

Den mest dramatiska ökningen står spelet Minecraft för. Det släpptes i en beta-version i slutet av 2010 och har nu sålt för över en halv miljard kronor. Bakom succén står Stockholmsbolaget Mojang.

Nordic Game drar besökare från hela världen till Malmö. En i vimlet är finansieringskonsulten Ian Baverstock från brittiska Tenshi Consulting. Han menar att det finns en hel del riskkapital ute på marknaden för spelföretag idag, trots den finansiella världskrisen.

— Är det rätt idé så finns det kapital. Vad som är rätt idag? Online- och mobilspel och spel kopplade till olika communitys, säger Ian Baverstock.

Bombastiska produktioner som förstapersonskjutare finns det däremot inget kapital till. Sådana idéer måste utvecklas i samarbete med etablerade förläggare, menar Baverstock.

Bland utställarna märks danska IO Interactive, finska Rovio och TAT/Research in Motion. Men även mindre spelstudios börjar ta ordentlig plats i rampljuset, som sydsvenska Tarsier som växt till knappt 50 anställda, merparten i lokaler på Möllevången i Malmö.

Klicka här för att komma till ett snabbt bildreportage från Nordic Game på Slagthuset i Malmö.

Kristian Svensson

Datorspelsmässan Nordic Game pågår för fullt i Malmö. 1.600 deltagare väntas till Slagthuset under onsdagen, torsdagen och fredagen. Rapidus var […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.