I höstas kunde Rapidus berätta om initiativet Framtidslyftet som ska råda bot på den till synes eviga bristen på riskkapital till unga verksamheter. Nu är investeringsprogrammet klart och den första såddfinansieringen beräknas vara på plats inom någon månad.
Potential att omsätta 30 miljoner kronor inom fem år, säte i Sverige och ett kapitalbehov på 1-2 miljoner kronor — det är tre av kriterierna som investeringsobjekten måste uppfylla när Framtidslyftet scannar av uppstartsmarknaden.
— Men den viktigaste faktorn är att det finns en skalbar affärsmodell med ambition för internationell expansion, säger Håkan Alfon på Framtidslyftet.
Några direkta begränsningar när det gäller bransch finns däremot inte.
Hittills ligger kassan på runt tio miljoner kronor där pengarna kommer från företag och privatpersoner. En lång rad av lokala näringslivsprofiler som Peter Jungbeck, Anders Jarl och Martin Walfisz finns med bland dem som stöttar Framtidslyftet. Tanken är att Framtidslyftet ska gå in som delägare tillsammans med affärsänglar och offentliga spelare som Innovationsbron och Almi Invest.
Ambitionen är att genomföra 10-12 investering under året där de första ska bli klara nu under försommaren.
— Vi har ett par skånska kandidater och med det gensvar vi har fått för projektet från affärslivet i Skåne vill vi också gärna investera där, säger Håkan Alfon.
Ett dilemma för mindre investerare är att de administrativa kostnaderna tenderar att äta upp en stor del av det tilltänkta investeringskapitalet. Hur tacklar ni det?
— På samma sätt som vi vill göra kapitalanskaffandet till en folkrörelse har vi samlat representanter bland entreprenörer, investerare och från övriga näringslivet som går igenom de olika kandidaterna. Det är ett oavlönat förtroendeuppdrag, säger Håkan Alfon.
Joel Lyth