måndag 24 juni 2024

inloggad som

Framtidslyftet redo för första investering

I höstas kunde Rapidus berätta om initiativet Framtidslyftet som ska råda bot på den till synes eviga bristen på riskkapital till unga verksamheter. Nu är investeringsprogrammet klart och den första såddfinansieringen beräknas vara på plats inom någon månad.

Potential att omsätta 30 miljoner kronor inom fem år, säte i Sverige och ett kapitalbehov på 1-2 miljoner kronor — det är tre av kriterierna som investeringsobjekten måste uppfylla när Framtidslyftet scannar av uppstartsmarknaden.

— Men den viktigaste faktorn är att det finns en skalbar affärsmodell med ambition för internationell expansion, säger Håkan Alfon på Framtidslyftet.

Några direkta begränsningar när det gäller bransch finns däremot inte.

Hittills ligger kassan på runt tio miljoner kronor där pengarna kommer från företag och privatpersoner. En lång rad av lokala näringslivsprofiler som Peter Jungbeck, Anders Jarl och Martin Walfisz finns med bland dem som stöttar Framtidslyftet. Tanken är att Framtidslyftet ska gå in som delägare tillsammans med affärsänglar och offentliga spelare som Innovationsbron och Almi Invest.

Ambitionen är att genomföra 10-12 investering under året där de första ska bli klara nu under försommaren.

— Vi har ett par skånska kandidater och med det gensvar vi har fått för projektet från affärslivet i Skåne vill vi också gärna investera där, säger Håkan Alfon.

Ett dilemma för mindre investerare är att de administrativa kostnaderna tenderar att äta upp en stor del av det tilltänkta investeringskapitalet. Hur tacklar ni det?

— På samma sätt som vi vill göra kapitalanskaffandet till en folkrörelse har vi samlat representanter bland entreprenörer, investerare och från övriga näringslivet som går igenom de olika kandidaterna. Det är ett oavlönat förtroendeuppdrag, säger Håkan Alfon.

Joel Lyth

I höstas kunde Rapidus berätta om initiativet Framtidslyftet som ska råda bot på den till synes eviga bristen på riskkapital till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.