lördag 4 maj 2024

inloggad som

Zacco kraftsamlar — värvar HiQ:s vd till styrelsen…

Danska Zacco pressas ännu av samordnings- och omstruktureringskostnader efter fusionen med svenska Albihns 2009. Nu satsar patentkoncernen allt på att växa sig ur sin tuffa sits. Som ett led i expansionen tar Christian Tang-Jespersen, ledamot i Lundabolaget Flatfrog, och HiQ:s koncernchef Lars Stugemo plats i styrelsen.

Därmed har samtliga fem ägarutsedda styrelseledamöter bytts ut det senaste året. Ny ordförande respektive ledamot sedan i somras är investeraren Stefan Ölander och Hans Blomberg från Eterna Invest, som tillsammans gick in med totalt 34 miljoner danska kronor för en 20-procentig andel i det i övrigt personalägda Zacco.

Strax därefter sålde koncernen sin 66-procentiga andel i det snabbväxande Malmöbolaget Ipendo, med 60 anställda, till brittiska CPA Global. Därmed har Zacco muskler att klara den fortsatta omstruktureringen och samordningen mellan olika delar som inleddes efter fusionen med Albihns, uppger vd Hans-Bertil Håkansson. Han räknar med att processen kommer att kosta tiotals miljoner kronor även i år. Det handlar bland annat om datorsystem och arbetsprocesser som ska jämkas samman i koncernen, som utöver Danmark och Sverige har verksamhet i Norge, Tyskland och Nederländerna. Senast 2013 ska Zacco även öppna kontor i Storbritannien, uppger Hans-Bertil Håkansson.

— I patentbranschen kan man välja på att vara en väldigt lokal spelare eller en stor internationella spelare, men att befinna sig där emellan är svårt. Därför har vi valt att växa internationellt, säger han till Rapidus.

I somras utsågs Christian Lindell till ny Sverigechef för Zacco. Nu har även Danmarkschefen bytts ut sedan Nicka Kirstejn, med en bakgrund från Köpenhamnsbaserade patentbyrån Plougmann & Vingtoft, tagit över efter Marianne Johansen. En ny chef för verksamheten i Nederländerna är också under tillsättning.

Zacco har i dag cirka 500 anställda varav 137 i Danmark och 190 i Sverige. Året före fusionen omsatte Zacco runt 600 miljoner danska kronor, medräknat dåvarande dotterbolaget Ipendo, och Albihns 390 miljoner svenska kronor. 2011 stannade koncernens omsättning på 775 miljoner danska kronor, med ett resultat på 21 miljoner uppger Hans-Bertil Håkansson. Han räknar med en knapp ökning under 2012, som han beskriver som ett stabiliseringsår.

Erik Olausson

Danska Zacco pressas ännu av samordnings- och omstruktureringskostnader efter fusionen med svenska Albihns 2009. Nu satsar patentkoncernen allt på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.