onsdag 24 april 2024

inloggad som

… medan konkurrenterna skär guld

Minskade intäkter från översättningar och ökad försiktighet bland kunderna gör att omsättningen för regionens patentbyråer står och stampar. Trots det ökar lönsamheten rejält. Det visar en rundringning som Rapidus har genomfört.

I slutet på förra veckan presenterade Awapatent sin årsredovisning för 2011. Omsättning ökade marginellt men vinsten efter skatt steg med 34 procent till 24,9 miljoner kronor.

— Den danska sidan har gått väldigt starkt med ökade försäljningsintäkter på tio procent. 2012 har inletts bra och vi kommer att rekrytera under våren, säger Awapatens vd Magnus Hallin.

I dag sysselsätter koncernen 280 anställda vilket fortfarande är något under toppen för några år sedan. Nyligen startades systerbolaget Awa Ipro som ska arbeta med mer finansiella frågor kring patentportföljer. Bobby Markovski har rekryterats från Nordstjernan Investment för att leda satsningen med fem anställda.

— Vi har sett ett stort ökat intresse att kunna använda IP-rättigheter som en resurs man tjänar pengar på, exempelvis genom licensintäkter, säger Magnus Hallin.

Generellt har byråernas lönsamhet förbättras genom en minskning av administrativ personal och översättningstjänster, samtidigt som andelen patentjurister ökar. Mer rådgivning med timdebitering har därmed dragit upp vinstmarginalerna.

I höstas köpte Ström & Gullikssons ledning upp bolaget från danska Arator. Bokslutet görs i september men delägaren Björn Andersson ser en fortsatt resultatförbättring.

— Vinsttillväxten ligger på runt tio procent och omsättningen ökar något mindre. Förutom färre översättningstjänster ser vi också att kunderna mer än tidigare fokuserar på ett antal nyckelmarknader och främst då Kina och USA, säger Björn Andersson.

Efter nedskärningar för ett tre år sedan har Branns Lundakontor åter växt med ett par personer och sysselsätter numera åtta anställda. Vd Anders Tangen vill inte ge några exakta siffror för 2011 men talar om en något minskad omsättning med betydligt bättre lönsamhet.

En uppstickare som går mot strömmen och växer är Kipa med nio anställda i Helsingborg. Byrån, som har fokus på patent inom medicintekniksektorn, leds av Erik Krahbichler med förflutet som kontorschef på Ström & Gulliksson. Förra året landade omsättningen på 25,4 miljoner kronor med en vinst på 1,4 miljoner.

Joel Lyth

Minskade intäkter från översättningar och ökad försiktighet bland kunderna gör att omsättningen för regionens patentbyråer står och stampar. Trots det ökar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad