torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bolmsjö skissar på revansch för nyfinansierat ProstaLund

Trots hundratals miljoner i samlade förluster och två nära döden-upplevelser är sagan för medicinteknikbolaget ProstaLund långt ifrån över. Vårens emission på 4,8 miljoner kronor övertecknades och nu räknar nygamla vd:n Magnus Bolmsjö med att kunna stå på egna ben.

Magnus Bolmsjö var vd fram till 2005 och återtog uppdraget i mars sedan huvudägarna Bo Håkansson och William Gunnarsson stoppat en likvidation av verksamheten. Han är inte nådig i sin bedömning av hur ProstaLund skötts de senaste åren.

— När jag lämnade bolaget hade vi 40 miljoner kronor i omsättning. Sedan har utvecklingen varit väldigt negativ. Vad vi ska göra nu är att återta positionen vi hade och bygga upp det distributörsnätverk som förfallit, säger Magnus Bolmsjö.

ProstaLunds utrusning för att behandla godartad prostataförstoring med mikrovågor har funnits på den amerikanska och europeiska marknaden sedan början av 2000-talet, men omsättningen har krympt successivt till 10,2 miljoner kronor 2010 med en förlust på 14,5 miljoner. Nu har personalen i Uppsala sagts upp och bolagets bantats ned till åtta anställda på Ideon i Lund och ett fåtal säljare i USA och Tyskland.

Vårens emission övertecknades med 20 procent och garantin från Bo Håkansson och William Gunnarsson behövde inte lösas in. Magnus Bolmsjö vädrar morgonluft för det sargade bolaget, som nu även fått in Bo Håkansson som styrelseordförande.

— Jag kan inte garantera att vi inte kommer behöva ta in mer pengar. Men vi har ordning på finanserna nu och i min mening är tiden över när aktieägarna vara tvungna att stå för driften, säger Magnus Bolmsjö.

ProstaLund har runt 200 aktieägare med Bo Håkansson och William Gunnarsson i spetsen.

Erik Olausson

Trots hundratals miljoner i samlade förluster och två nära döden-upplevelser är sagan för medicinteknikbolaget ProstaLund långt ifrån över. Vårens emission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.