fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mobile Loyalty ändrar bokslutet — ökar på förlusten för 2011

I mars redovisade Aktietorgsbolaget Mobile Loyalty en förlust på 16,2 miljoner kronor före skatt för 2011. När årsredovisningen nu publiceras har siffran närapå dubblats. 

Efter det tidigare kommunicerade årsresultatet lägger Malmöbaserade Mobile Loyalty till ytterligare kostnader i räkenskapsåret 2011. Bland annat handlar det om utgifter för fjolårets listningar på Frankfurtbörsen och Aktietorget samt kostnader för den förlängda nyemissionen i december som var högre än tidigare beräknat.

Företaget belastar också året med en halv miljon euro hänförliga till ett omvänt förvärv som gjordes vid starten sommaren 2011, ett förvärv som nu ska redovisas enligt internationella regelverket IFRS 2. Totalt uppgår därmed förlusten för fjolåret till tre miljoner euro.

— Våra revisorer har tänkt till och kommit fram till att det ska redovisas på detta sätt. Men det är ett helt redovisningstekniskt förfarande som inte påverkar kassaflödet eller balansräkningen, säger finanschefen Ulf Angelin som pekar på att rörelseresultatet är oförändrat på – 830.000 euro.

Aktiespararnas ordförande Günther Mårder har tidigare kritiserat Mobile Loyalty för sin informationsgivning. Han menar att det är mycket ovanligt att komma med nya siffror i efterhand i årsredovisningen, jämfört med kommunikén.

— Revisorn gör normalt en stor del av arbetet inför tredje kvartalsredovisningen. Alla stora förändringar brukar komma där, säger han.

Även 2012 har börjat turbulent för Mobile Loyalty. Som Rapidus tidigare berättat slutade emissionen i vintras med konflikt då aktörer som tecknat sig för tre miljoner kronor aldrig betalade. Istället tvingades ett tiotal aktieägare skjuta till beloppet i form av skuldebrev med optionsrätter.

Parallellt stämdes Mobile Loyalty av två finansbolag för uteblivna betalningar av konsulttjänster i samband med listningsemissionen. Koncernen har lagt ett antal miljoner kronor till förlustsidan i bokslutet som säkerhet ifall leverantörerna vinner tvisten.

Mobile Loyalty utvecklar tjänster för marknads- och köpinteraktion i mobiltelefoner. Bland tidigare kunder finns Kristianstadbladet, där bolaget bland annat utvecklat en app som blandar nyheter med lokala annonser och specialerbjudanden. Omsättningen 2011 låg på 530.000 euro. Under våren har TV4 tillkommit i kundlistan.

I koncernen ingår Malmöbolagen Encon Nordic och Scandvision, men de förvärven blev inte klara förrän i vintras och är därför inte med i 2011 års siffror. Efter vissa neddragningar på Scandvision sysselsätter koncernen idag ett 50-tal. I april fick Mobile Loyalty in åtta miljoner kronor i en riktad emission och enligt Ulf Angelin är det aktuellt med ytterligare kapitalresning framöver.

Erik Olausson

I mars redovisade Aktietorgsbolaget Mobile Loyalty en förlust på 16,2 miljoner kronor före skatt för 2011. När årsredovisningen nu publiceras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.