onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Efter nio år — ägarna kliver ur Lumitec

Industrifonden, Sparbanken Öresund och Malmöhus Invest säljer hela sitt innehav i skånska såddfinansieringsbolaget Lumitec. Ny storägare är Skanskas tidigare ordförande och koncernchef Lars-Ove Håkansson, med drygt 80 procent av aktierna.

Investeringsverksamheten i Lumitec startade 2003 då ägarna gick in med 40 miljoner kronor. Bland de tidigare portföljbolagen finns numera noterade Clinical Laserthermia Systems och skrotade Celltrix. 

I affären säljer trion Sparbanken Öresund, Industrifonden och Malmöhus Invest sitt innehav till Lars-Ove Håkanssons investeringsbolag Vasaholmen. Resterande 20 procent i Lumitec ägs fortfarande av Lunds universitets holdingbolag LUIS.

Försäljningen blev aktuell i vintras i samband med nedmonteringen av Malmöhus Invest, där Lars-Ove Håkansson funnits med som delägare och styrelsemedlem.

Lumitec har i dag fem portföljbolag, där Lars-Ove Håkansson lyfter fram Nares och Phase Holographic Imaging.

— Det är framför allt Phase Holographic Imaging, där Lumitec äger tio procent, som jag tycker är intressant. Framöver kommer vi i första hand att vårda vårt befintliga ägande, säger Lars-Ove Håkansson.

Lumitec äger även andelar i Nanosep, Ubiqo och Neobiotics.

— Några av dem har problem och där tittar vi ägare på hur framtiden ska se ut, säger Lars-Ove Håkansson.

I och med försäljningen lämnar Håkan Nelson sitt uppdrag som ordförande i Lumitec. Kvar i styrelsen finns BG Svensson som får sällskap av Lars-Ove Håkansson och Henrik Håkansson.

Ingen av de inblandade i affären som Rapidus talat med vill kommentera köpeskillingen eller vad utfallet blev för Lumitecs ursprungliga investerare. I senaste bokslutet tas Lumitecs andelar i de fem resterande portföljbolagen upp till ett sammanlagt värde på 3,4 miljoner kronor.  

Joel Lyth

Industrifonden, Sparbanken Öresund och Malmöhus Invest säljer hela sitt innehav i skånska såddfinansieringsbolaget Lumitec. Ny storägare är Skanskas tidigare ordförande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad