tisdag 23 april 2024

inloggad som

Öresundsgruppen vaknar till liv igen

Efter tre års dvala och flera externa partners som hoppat av ser det ljusare ut för KPMG:s Öresundsgrupp. När både danska och svenska företag visar större intresse för andra sidan Sundet får samarbetet mellan KPMG:s revisorer och skatterådgivare i de båda länderna nytt liv. 

— Det tas nya initiativ på båda sidor av Sundet nu. Danska företag vill etablera sig på andra sidan av bron och även svenska företag söker sig till Danmark. Det finns helt enkelt skäl att blåsa liv i Öresundsgruppen igen, säger Claus Witt, partner i KPMG till Rapidus.

Historien om Öresundsgruppen går tillbaka till brons öppning. När danska och svenska företag vill ha råd om moms och skatter i Sverige respektive Danmark kan de vända sig till KMPG:s Öresundsgrupp. Råden kan behövas vid såväl bildande av dotterbolag som vid rekryteringar och investeringar.

Gruppen har en egen del på KPMG:s hemsida, men enligt Claus Witt har Öresundsgruppen varit i stort sett sysslolös sedan finanskrisen slog till under våren 2009. De fyra viktiga parter som fanns med från början — försäkringskoncernen Skandia, reklambyrån Monopolet, advokatbyrån Maqs och Danske Bank — har inte varit delaktiga på ett par år.

Men de senaste två till tre månaderna har utvecklingen plötsligt vänt. 

— Jag tror att det beror på att den svenska ekonomin fungerar ganska bra, den har inte märkt så mycket av den finansiella krisen som Danmark. Och när till och med svenskarna märker att den danska ekonomin återhämtar sig ger det nytt liv till svenskarna, säger Claus Witt, och betonar att KPMG även lagt märke till en ökning av danska satsningar på Sverige.

Några specifika siffror för hur stor del av KPMG:s verksamhet som Öresundsgruppen utgör finns inte, men enligt Claus Witt kommer bolaget kunna dra god nytt av det nyvaknade intresset för affärer på andra sidan Sundet. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter tre års dvala och flera externa partners som hoppat av ser det ljusare ut för KPMG:s Öresundsgrupp. När både […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad