fredag 26 april 2024

inloggad som

Mångfaldskonferens i Malmö drabbad av nätattack

Under natten till onsdagen släcktes hemsidan för den pågående konferensen ”Ekonomisk tillväxt och innovation med mångfald” på Malmö högskola. Attacken var en av de största som webbhotellet Binero upplevt.

Det var under senare delen av natten som diversityindex.se försvann från nätet. Sidan drivs av Yacir Persson-Chelbat, grundare till nätverket Mångkulturella Sverige och initiativtagare till konferensen. Totalt har ett par hundra personer samlats i två dagar för att bland annat lyssna på integrationsminister Erik Ullenhag.

Planen var att videostreama innehållet över webben. Men under större delen av onsdagen låg sajten nere.

— Det var en attack mot servern, säger Yacir Persson-Chelbat.

Binero vill inte kommentera om diversityindex.se var ensamt mål för sabotaget. Men enligt rapportloggen som Rapidus tagit del av handlade det om en så kallad DDos-attack, alltså en överbelastningsattack där ett stort antal datorer anropar en och samma server.

Vid 8-tiden imorse skrev Binero att ”attacker var riktade mot specifika webbsidor” och strax innan 11 konstaterade webbhotellet att endast en IP-adress var fortsatt avstängd. Så vid 14-tiden fungerade diversityindex.se igen.

Yacir Persson-Chelbat kopplar samman händelsen med konferensens innehåll.

— Men dessa dagar handlar inte bara om etnicitet. Vi försöker samla företagsledare och politiker på hög nivå för att få till en bred diskussion. Det är synd att man saboterar sådana här försök till att skapa något som gör verklig nytta, säger Yacir Persson-Chelbat, till vardags affärsutvecklare på IT-bolaget Stratiteq.

Kristian Svensson

Under natten till onsdagen släcktes hemsidan för den pågående konferensen ”Ekonomisk tillväxt och innovation med mångfald” på Malmö högskola. Attacken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.