fredag 10 maj 2024

inloggad som

Köpsuget Axiell lägger huvudkontor i Lund

IT-koncernen Axiell Group flyttar huvudkontoret från Västra Frölunda till Lund. Ny vd sedan januari är skåningen Joel Sommerfeldt. Axiell köpte 2001 Lundabolaget BTJ System – nu jagar Sommerfeldt nya förvärv.

Förändringen är en del av en större omstrukturering där verksamheten, som levererar IT-system till bibliotek i Norden och Europa, delas upp i nationella bolag med koncernledning i Lund.

— I Lund finns det en rad olika företag och organisationer som ligger långt fram i utvecklingen och det är intressant att vara nära och om möjligt kunna delta i utvecklandet av informationsförmedlingen. Ett exempel är framväxten av Medicon Village likväl som ESS och Ideon i sin helhet, säger Joel Sommerfeldt. 

Axiell kom till Lund 2001 då bolaget köpte BTJ System från Bibliotekstjänst. Senaste åren har tillväxten i första hand kommit just genom förvärv. Bland annat har Axiell blivit ensam ägare till ett konsortium som bolaget hade tillsammans med Tieto i Finland.

— Det finns ett begränsat utrymme att växa så mycket till på de marknader som vi finns på i dag. Vi har inlett ett par processer kring förvärv som vi hoppas mynnar ut i affärer, säger Joel Sommerfeldt till Rapidus.

Hittills har Axiells huvudprodukt varit de datasystem som håller koll på var alla böcker och annat material befinner sig. Förutom att köpa in sig på fler europeiska marknader tittar bolaget på förvärv som kan bredda produktportföljen när allt mer av bibliotekens material digitaliseras. Ett steg i den riktningen är webbportalen Axiell Arena som samlar bibliotekens digitala kringtjänster på en plattform.

Bland teknikbolagen som Axiell redan har haft samarbete med finns AI-utvecklaren ExpertMaker som har tagit fram tjänster Bookdesire som ska hjälpa rådvilla boklånare att hitta nya favoritförfattare.

Av Axiells 230 anställda sitter närmare 60 i Lund i dag. I och med flytten av huvudkontoret har fem personer i ledningsgruppen placerats där. De senaste åren har omsättningen legat på runt 300 miljoner kronor. Huvudägare är Mats Hentzel.

Joel Lyth

IT-koncernen Axiell Group flyttar huvudkontoret från Västra Frölunda till Lund. Ny vd sedan januari är skåningen Joel Sommerfeldt. Axiell köpte 2001 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen