lördag 4 maj 2024

inloggad som

Regionen tappar en miljard om året — på tre gränshinder

Tre enskilda gränshinder kostar Öresundregionen cirka en miljard danska kronor om året i utebliven tillväxt, visar nya beräkningar som Copenhagen Economics har genomfört för Øresundskomiteen och Øresunddirekts räkning. Siffrorna som Rapidus tagit del av presenteras på en konferens på Christiansborg i eftermiddag. Samtidigt anlägger folketinget moteld mot nya gränshinder.

Copenhagen Economics beräkningar är tänkta att fungera som bränsle till debatten på konferensen, som arrangeras av Nordiska Rådet, Nordiska Ministerrådet och Øresundskomiteen. De visar att:

* Öresundsregionen förlorar en halv miljard danska kronor om året därför att medborgare utanför EU, som bor i Sverige, inte tillåts jobba i Danmark.

* Dansk och svensk ekonomi årligen tappar 280 miljoner danska kronor på att utbildningar och examina inte är godkända på andra sidan Sundet. Det gäller bland annat elektriker, rörmokare och lokförare.

* Deltidsarbete för två olika arbetsgivare på olika sidor Sundet är i dag omöjligt av skattetekniska skäl, något som beräknas kosta 190 miljoner danska kronor om året.

Øresundskomiteens nytillträdde direktör Finn Lauritzen skräder inte orden om dagens ordning.

— Antingen är vi liknöjda. Eller så avlägsnar vi gränshindren. Det senare kan fördubbla Öresundsregionen tillväxt på tio år, säger han.

I eftermiddag presenterar dock folketingets delegation till Nordiska Rådet ett beslutsförslag som läggs fram i folketinget på fredag. Det förväntas betyda att all ny lagstiftning i folketinget granskas i förväg för att inte nya gränshinder mellan de nordiska länderna ska läggas till de existerande.

Förslaget har bred politisk uppbackning på förhand och välkomnas av bland andra Manu Sareen (Radikale), dansk minister för nordiskt samarbete.

— Jag ser fram emot konferensens input och folketingsdebatten på fredag. Det är ekonomiskt sunt att säkra framtida lagstiftning mot gränshinder. Särskilt viktigt är det med en fri inre arbetsmarknad i Öresundsregionen, säger Manu Sareen till Rapidus.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Tre enskilda gränshinder kostar Öresundregionen cirka en miljard danska kronor om året i utebliven tillväxt, visar nya beräkningar som Copenhagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.