tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Guldregn över grundarna när medtekbolag i Malmö säljs

Noterade teknikhandelsföretaget Indutrade köper medicinteknikbolaget Rubin Medical. Affären som blev klar i går innebär att grundarna Mikael Cederhag och Ina Nissen säljer verksamheten som de äger till 100 procent och startade 2003.

Snabbväxande Rubin Medical med 18 anställda säljer medicintekniska produkter inom diabetesvården på den skandinaviska marknaden. Vd Karl-Johan Öhman menar att affären med Indutrade öppnar större marknader i och med att bolaget nu får en stor stabil ägare.

— Vi jobbar i en bransch med mycket upphandlingar och som en relativt liten spelare finns alltid frågan om bolaget kommer finnas kvar om några år. Med Indutrade som ägare och med Johnson & Johnson som tillverkare blir vi en mycket trovärdig aktör, säger Karl-Johan Öhman till Rapidus.

Han kom till Rubin Medical för tre år sedan och kommer att fortsätta på vd-posten även efter affären. Av de 18 anställda finns 10 Malmö och en i Danmark. Uppköpet kommer inte omedelbart att påverka personalsituationen.

— Ambitionen är fortsatt tillväxt och med det kommer vi att öka personalstyrkan framöver. Vi ser möjlighet till ytterligare förvärv för att bredda produktportföljen och också fler samarbeten med akademierna i Öresundregionen kring utvärdering av nya produkter, säger Karl-Johan Öhman.

En av de två grundarna, Mikael Cederhag, har sedan årsskiftet lämnat den operativa verksamheten men kvarstår i styrelsen. Ina Nissen arbetar vidare på deltid i bolaget.

Under 2011 omsatte Rubin Medical runt hundra miljoner kronor med en vinst på tolv miljoner. Indutradesfären har sedan tidigare dotterbolag inom medicinteknikbranschen med en sammanlagd omsättning på 250 miljoner kronor.

Lars Weibull och Moll Wendén bistod Rubin Medical vid försäljningen. Köpeskilling i affären är hemlig.

Joel Lyth

Noterade teknikhandelsföretaget Indutrade köper medicinteknikbolaget Rubin Medical. Affären som blev klar i går innebär att grundarna Mikael Cederhag och Ina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.