söndag 25 februari 2024

inloggad som

Guldregn över grundarna när medtekbolag i Malmö säljs

Noterade teknikhandelsföretaget Indutrade köper medicinteknikbolaget Rubin Medical. Affären som blev klar i går innebär att grundarna Mikael Cederhag och Ina Nissen säljer verksamheten som de äger till 100 procent och startade 2003.

Snabbväxande Rubin Medical med 18 anställda säljer medicintekniska produkter inom diabetesvården på den skandinaviska marknaden. Vd Karl-Johan Öhman menar att affären med Indutrade öppnar större marknader i och med att bolaget nu får en stor stabil ägare.

— Vi jobbar i en bransch med mycket upphandlingar och som en relativt liten spelare finns alltid frågan om bolaget kommer finnas kvar om några år. Med Indutrade som ägare och med Johnson & Johnson som tillverkare blir vi en mycket trovärdig aktör, säger Karl-Johan Öhman till Rapidus.

Han kom till Rubin Medical för tre år sedan och kommer att fortsätta på vd-posten även efter affären. Av de 18 anställda finns 10 Malmö och en i Danmark. Uppköpet kommer inte omedelbart att påverka personalsituationen.

— Ambitionen är fortsatt tillväxt och med det kommer vi att öka personalstyrkan framöver. Vi ser möjlighet till ytterligare förvärv för att bredda produktportföljen och också fler samarbeten med akademierna i Öresundregionen kring utvärdering av nya produkter, säger Karl-Johan Öhman.

En av de två grundarna, Mikael Cederhag, har sedan årsskiftet lämnat den operativa verksamheten men kvarstår i styrelsen. Ina Nissen arbetar vidare på deltid i bolaget.

Under 2011 omsatte Rubin Medical runt hundra miljoner kronor med en vinst på tolv miljoner. Indutradesfären har sedan tidigare dotterbolag inom medicinteknikbranschen med en sammanlagd omsättning på 250 miljoner kronor.

Lars Weibull och Moll Wendén bistod Rubin Medical vid försäljningen. Köpeskilling i affären är hemlig.

Joel Lyth

Noterade teknikhandelsföretaget Indutrade köper medicinteknikbolaget Rubin Medical. Affären som blev klar i går innebär att grundarna Mikael Cederhag och Ina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.