måndag 29 april 2024

inloggad som

Hårdsatsning för Malmös tillverkningsindustri

|  ,
|  

De större industribolagen i Malmö investerade 953 miljoner kronor i sin produktion 2011, enligt en sammanställning från SCB. Det är den högsta siffran på tio år, och den ser inte ut att bli mindre 2012.

I undersökningen, som Malmö stad bekostat, ingår alla tillverkningsföretag i kommunen med över 200 anställda samt ett representativt urval med dem över 20 anställda. Totalt ökade Malmöbolagens investeringar med 25 procent mot 2010. För landet som helhet var siffran 8 procent.

Ett av de tillverkningsföretag som rampat upp sina investeringar rejält förra året är QPharma, som är i färd med att bygga en ny 2.000 kvadratmeter stor produktionsanläggning i Malmö. Vd Kenneth Stokholm räknar med att satsningen kostat bolaget cirka 30 miljoner kronor under 2011.

— Det är en stor investering för oss, men vi har många kunder som frågar om vi har kapacitet för deras projekt och det är helt fullt i vår produktionsanläggning i dag, säger han till Rapidus.

QPharma fungerar främst som en kontraktstillverkare av läkemedel men utvecklar även ett antal produkter baserade på vaginalringar laddade med olika aktiva substanser. Längst i utvecklingen är en ring som utsöndrar preventivmedel under cirka ett års tid, där siktar Kenneth Stokholm på marknadsgodkännande inom ett år.

Bolaget har även en ring för HIV-prevention riktad mot utvecklingsländer som just nu är i fas III och tittar på ringar laddade med hormoner för fertilitetsbehandling och mot vissa cancerformer.

Bokslutet för 2011 är inte klart än men enligt Stokholm landade omsättningen på 163 miljoner kronor, vilket var samma som för 2010. Även resultatet är oförändrat på cirka 10 miljoner kronor i vinst. Bolaget har i dag 126 anställda och ska växa till 140 inom den närmaste framtiden.

SCB:s genomgång visar att det var i första och sista kvartalet 2011 som industribolagen i Malmö gjorde sina stora investeringar i allt från inventarier och maskiner till nya produktionslokaler. Och enligt undersökningen räknar de flesta med att hålla samma höga investeringstakt även under 2012.

Erik Olausson

De större industribolagen i Malmö investerade 953 miljoner kronor i sin produktion 2011, enligt en sammanställning från SCB. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.