måndag 4 december 2023

inloggad som

Genombrottsorder för skånsk vattenrening

Ystadsbolaget Anolytech plockar en affär som beräknas vara värd mellan 70 och 100 miljoner kronor den närmaste treårsperioden. Amerikanska Chick Master, en av världens största återförsäljare av utrustning till kläckerier, blir agent åt Anolytechs produkter för rening av dricksvatten för djurbesättningar. Nu väntar nyanställningar i Ystad.

Anolytech bildades för tre år sedan och har förfinat en beprövad teknik där vanligt salt genom elektrolys bildar hypoklorsyra i vattenlösning. Syran kan sedan användas för att minska bakteriehalten i djurens dricksvatten och på sätt minska risken för sjukdomsspridningar vid djuruppfödning.

Det var en lyckad affär med svenska kläckeriet Blenta som banade väg för ett snabbt intåg på den globala fjäderfämarknaden. Avtalet med Chick Master skrivs under på tisdag nästa vecka och bolaget har kallat till en stor presskonferens i samband med det.

— Kycklinguppfödning är bara en av många marknader som våra produkter kan användas på. Även om den internationellt är väldigt stor, är den inte större än att vårt arbete med Blenta har uppmärksammats och tydligen löser vi ett problem som finns i branschen, säger Anolytechs vd Catherine Ehrenswärd till Rapidus på onsdagseftermiddagen.

I dagsläget sysselsätter verksamheten sex anställda och Ehrenswärd ser behov av att öka personalstyrkan det närmaste året till drygt tio för att hantera den tekniska support och produktionsökning som affären relativt omgående för med sig.

Förra året tog Anolytech in tre miljoner kronor i riskkapital från industrimännen Nils Olof Björck, Fredrik Jansson, Jan Ehrensvärd samt ett danskt investeringsbolag. Sannolikt kommer de investeringar som avtalet med Chick Master för med sig innebära att bolaget tar in ytterligare kapital framöver. I det senast registrerade bokslutet hos Bolagsverket omsatte verksamheten 2,4 miljoner kronor.

Joel Lyth

Ystadsbolaget Anolytech plockar en affär som beräknas vara värd mellan 70 och 100 miljoner kronor den närmaste treårsperioden. Amerikanska Chick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad