onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Offentliga aktörer backar upp mediesatsning över Sundet

Øresundsinstituttet ligger i startgroparna för att dra igång en ny nyhetsbyrå som ska bevaka regionens utveckling inom främst näringsliv, arbetsmarknad och infrastruktur. En rad offentliga aktörer har redan anmält sig för att finansiera satsningen, där nyhetsmaterialet ska skänkas bort till svenska och danska medier.

Bland annat har Köpenhamns kommun, Malmö stad, Region Skåne, Region Hovedstaden, Øresundsbrokonsortiet, Copenhagen Malmö Port och stiftelsen bakom Medicon Village gått med i projektet, som går under namnet Øresund Media Platform. Målet är att öka bevakningen i svenska och danska medier om det som händer på andra sidan bron.

— Med få undantag fokuserar medierna på sin hemmamarknad, där man har sin kärnpublik. Men ibland kan det vara viktigare för skåningar vad som händer i Köpenhamn än vad som händer i Stockholm, säger Johan Wessman.

Han är chefredaktör för Øresundsinstituttets magasin Job & Magt och kommer att leda nyhetsbyrån, som enligt planen ska dra igång till hösten. Men först måste finansiering säkras från EU:s strukturfond, som är tänkt att stå för halva budgeten på totalt 8,6 miljoner kronor över två och ett halvt år. Resten kommer från totalt 16 organisationer och offentliga aktörer i Skåne och Köpenhamnsområdet.

Merparten av pengarna ska gå till att arvodera svenska och danska frilansjournalister för att göra research och producera nyhetsmaterial. Men även forskningsstudier vid Lunds universitet och Roskilde universitet om dagens medierapportering finns med i planen, liksom en engelskspråkig tidskrift om regionen.

Med en satsning på 100.000 kronor per år är Malmö stad en av de större bidragsgivarna. Kommunikationsdirektör Anders Mellberg hoppas få fram en bredare medial bild av staden och dess roll i Öresundsregionen.

Men ska man verkligen lägga skattepengar på att göra medieföretagens jobb?

— Öresundsregionens frågor är kanske inte det som det skrivs mest om. Då får vi ordna det själva, säger Anders Mellberg.

Erik Olausson

Øresundsinstituttet ligger i startgroparna för att dra igång en ny nyhetsbyrå som ska bevaka regionens utveckling inom främst näringsliv, arbetsmarknad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Tipsa oss!

    Vi på Rapidus brinner för det skånska näringslivet. Vi vill ge dig en heltäckande bevakning av det som händer i vår region. Men vi kan inte veta allt. Tipsa oss!

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.