lördag 18 maj 2024

inloggad som

Gren, Fåhraeus och LMK garanterar NeuroVives storemission…

Lundaentreprenörerna Martin Gren, Christer Fåhraeus och Axis storägare LMK Industri garanterar tillsammans 13 miljoner kronor i bioteknikbolaget NeuroVives nyemission, som i sin helhet är värd 65 miljoner kronor.

Inför emissionen har NeuroVive, på BMC i Lund, lyckats ragga garantier och teckningsförbindelser på totalt 55 miljoner. Pengarna ska gå till fortsatt forskning inom området mitokondriell medicin.

Gren, Fåhraeus och LMK har vid flera tidigare tillfällen agerat garanter åt utvecklingsbolag i regionen. Senaste månaderna har just LMK via dotterbolaget LMK Ventures även gått in som ägare i bland annat CLS, Genovis och Zaplox. Enligt vd Peter Ragnarsson är det inte bestämt huruvida LMK ska gå in som ägare i NeuroVive, ifall garantin inte löses ut.

— Det kan jag inte säga någonting om i nuläget, säger Ragnarsson.

NeuroVive är ett i raden av skånska bolag som listats på Aktietorget sedan finanskrisen 2008. I maj 2010 restes 39 miljoner i riskkapital i en kraftigt övertecknad emission. Aktien var en av den vårens kursraketer, men har sedan dess fallit tillbaka.

Företaget hette vid starten år 2000 NeuroPharma, men bytte på grund av en namnkrock med en spansk firma. Verksamheten kretsar kring den aktiva substansen cyklosporins skyddande verkan på nervceller, en forskning som påbörjades redan 1993 vid Lunds universitet.

I dag finns en läkemedelskandidat i fas III. Den handlar om så kallad reperfusionsskada efter hjärtinfarkt, men NeuroVive arbetar även med nervcellsskydd vid traumatisk hjärnskada och stroke. Bolaget har fyra anställda och kommer att fortsätta söka partnerskap för de kliniska studierna. Parallellt planeras en notering på Stockholmsbörsens Small cap-lista.

Av emissionslikviden går fyra miljoner kronor till garantitecknarna för deras engagemang, oavsett om de går in som finansiärer eller ej. För Martin Gren, Christer Fåhraeus och LMK betyder det en premie på drygt 300.000 kronor vardera.

Kristian Svensson

Lundaentreprenörerna Martin Gren, Christer Fåhraeus och Axis storägare LMK Industri garanterar tillsammans 13 miljoner kronor i bioteknikbolaget NeuroVives nyemission, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]