söndag 12 maj 2024

inloggad som

Känd modeprofil bakom ny skånsk dialyssatsning

Triomed i Lund utvecklar ett portabelt dialyssystem. Som Rapidus tidigare berättat tar bolaget in riskkapital med uppbackning från Sydsvensk Entreprenörfond och en icke namngiven finansiär. I dag kan vi avslöja att denne är KappAhls tidigare storägare Paul Frankenius.

Investeringen är uppdelad i tre delar. Sammanlagt landar Ideonbaserade Triomed ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

I första steget, som genomfördes i början på året, rör det sig om fyra miljoner kronor. Frankenius deltar i emissionen genom sitt ägarbolag Happy Land Holding. För nästan precis två år sedan sålde han av hela sitt innehav i KappAhl, en post som då värderades till drygt 800 miljoner.

— Jag har följt Triomed under en längre tid. Det som är mest intressant är att det rör sig om en förnyad dialysmetod som innebär en väsentligt ökad frihet för patienten, säger Paul Frankenius som själv har lång erfarenhet av dialys och även genomgått två njurtransplantationer.

Triomeds dialysmaskin bärs med i en väst eller ett bälte. VD Anders Wallenås menar att den nya delägaren tillför en kompetens som bolaget tidigare saknade.

— Lika viktigt som det rent medicintekniska är att patienten ska kunna bära med sig dialysmaskinen på ett smidigt sätt. I olika åldrar finns olika behov och där tillför Frankenius mycket kunskap från konfektionsbranschen, säger Anders Wallenås.

Investeringen är inte den första Paul Frankenius gör i skånsk bioteknik. Tillsammans med KappAhls ordförande Christian W Jansson är han delägare i bioteknikbolaget Vivoline, tidigare Igelösa Transplantation. Vivoline utvecklar en teknik som gör att fler organ kan hållas i ett skick utanför kroppen som gör att de kan användas vid transplantationer.

Inom tre år ska Triomeds produkt ha fått CE-märkning. Sedan investeringen kom tidigare i våras har bolaget växt till sex anställda.

— Vi har kunnat hämta väldigt erfarna medarbetare från AstraZeneca, vilket gjort att vi redan innan sommaren i princip når målen vi hade satt till hösten. Vi har etablerat kontakter med bland annat Gambro, i ett senare skede kan det vara aktuellt att arbeta med en industriell partner, säger Anders Wallenås.

Joel Lyth

Triomed i Lund utvecklar ett portabelt dialyssystem. Som Rapidus tidigare berättat tar bolaget in riskkapital med uppbackning från Sydsvensk Entreprenörfond […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen