torsdag 25 april 2024

inloggad som

… och stöps om med nya finansiärer

Kommunstyrelsen i Lund har ställt sig bakom planerna att bli ny delägare och finansiär tillsammans med Lunds universitet när Ideons bolagsstruktur görs om. Nästa vecka väntas kommunfullmäktige klubba det slutliga beslutet om aktieägaravtal för Ideon AB.

Ideon Center AB, som ägs av Wihlborgs och Ikano, är det bolag som i dag sköter såväl drift som marknadsföring av verksamheten i forskningsparken. Bolaget omsatte knappt 40 miljoner kronor 2010 och drygt 20 miljoner förra året efter att fler tjänster lagts ut på underleverantörer och de två inkubatorerna redovisats i separata bolag.

Framöver kommer Ideon Center AB att göras om till ett rent servicebolag för bland annat receptions- och posttjänster, medan marknadsföringen lyfts över i det separata företaget Ideon AB. Lunds kommun och Lunds universitet kommer äga 20 procent vardera av Ideon AB. Resten ägs av Wihlborgs och Ikano genom Pålsjö Holding.

Ideonchefen Hans Möller är förtegen med detaljer om den nya organisationen utan hänvisar till en presskonferens senare under våren. Klart är i alla fall att Ideon AB ska sköta såväl marknadsföring av forskningsparken som ett nytt initiativ kallat Ideon Open Arena, som ska sammanföra akademi, näringsliv och offentliga aktörer. Bland annat ska den nya vatteninkubatorn som Rapidus berättat om tidigare finnas under Ideon Open Arenas paraply.

Pålsjö Holding kommer årligen att skjuta till minst fyra miljoner kronor till Ideon AB och Ideon Open Arena, och en politisk majoritet är för att Lunds kommun lämnar ett finansiellt bidrag på en halv miljon kronor i årligt driftsstöd under tio år. Lunds universitet, genom LUIS, bidrar med lika mycket.

— Att bygga en infrastruktur för innovation är en offentlig uppgift och Ideon har ju redan visat sig framgångsrikt. Nu är det dags att vässa verksamheten ytterligare och då är det naturligt att kommunen är med i den här nya satsningen, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M).

Lunds kommun är sedan tidigare medfinansiär till inkubatorerna Ideon Innovation och Lund Life Science Incubator.

Anders Frick

Kommunstyrelsen i Lund har ställt sig bakom planerna att bli ny delägare och finansiär tillsammans med Lunds universitet när Ideons […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.