söndag 28 april 2024

inloggad som

Tufft i Danmark – Perspektiv Bredband bygger ut i Skåne

Hård prispress har fått Perspektiv Bredband att dra ner i Danmark. Istället satsar Ideonbolaget på att expandera sitt fibernät norrut för att nå företag och bostadsrättsföreningar i Helsingborg.

Så sent som för ett år sedan hade Perspektiv Bredband närmare hälften av sina kunder på den danska sidan och bolaget hade just öppnat en filial i Köpenhamn. Filialen finns kvar, men är i dag obemannad sedan bolaget tvingats dra ner på satsningarna.

— Priserna har pressats enormt på den danska marknaden de senaste åren. Deras ekonomi går inte så bra och alla håller stenhårt i pengarna. Samtidigt har den danska kronan blivit svagare jämfört med den svenska, säger Pia Thomsen, VD sedan i somras.

På den svenska sidan sträcker sig Perspektiv Bredbands nät från Malmö i söder till Landskrona i norr. Innan sommaren ska även Helsingborg infogas. Troligen blir det genom en bytesaffär med någon större aktör som redan har fibernät i Helsingborg men saknar andra sträckor där Perspektiv Bredband finns i dag. Parallellt håller Pia Thomsen ögonen öppna på alla nybyggnationer i regionen.

— Det är ett bra tillfälle att lägga fiberkabel när det ändå byggs i området. Vi är till exempel mycket angelägna om att vara med i Hyllie, där det ska byggas tusentals bostäder, säger hon.

Perspektiv Bredband sysselsätter i dag 13 personer. Efter en vinst på 2,8 miljoner kronor räkenskapsåret juli 2009-juni 2010 sjönk vinsten i senaste bokslutet till 0,6 miljoner kronor, medan omsättningen backade något till 41,6 miljoner. En tidigare satsning på IP-tv som kringtjänst har lagts ner eftersom kanalerna krävt för mycket betalt. Däremot går IP-telefonin bra, inte minst hos äldre boende i bostadsrättsföreningar.

Som bredbandsleverantör konkurrerar Perspektiv Bredband främst med rikstäckande internetleverantörer i Sverige och Danmark, som Bredbandsbolaget, Telia, TDC och Telenor. Bakom företaget står ägarduon Björn Lundmark och Filip Strandqvist genom holdingbolaget Perspektivgruppen. Där ingår också Distributed Medical och Morotsmedia, även de på Ideon.

Erik Olausson

Hård prispress har fått Perspektiv Bredband att dra ner i Danmark. Istället satsar Ideonbolaget på att expandera sitt fibernät norrut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.