lördag 27 april 2024

inloggad som

Fusionskostnader tynger Sparbanken Öresund

I dag rapporterar Sparbanken Öresund det första hela verksamhetsåret sedan fusionen mellan Finn och Gripen i november 2010. Vinsten backar till strax över 110 miljoner kronor.

2011 var sista helåret med Lars-Erik Skjutare vid rodret. Från och med 16 april är det Lars Ljungälv som styr banken.

Affärsvolymen föll med 0,4 procent och låg vid årets utgång på 91 miljarder kronor. Inlåningen steg med 2,0 procent till sammantaget 22,5 miljarder samtidigt som utlåningen ökade med 3,1 procent till 54,3 miljarder. Det kompenserar dock inte fullt ut ett tapp på tjänster relaterade till aktier och fonder.

— Sett till hur konjunkturen utvecklat sig har vi ändå haft en relativt hög underliggande aktivitet. Januari 2012 var affärsvolymsmässigt mycket starkt, men det är för tidigt att dra några växlar från en månad, säger Lars-Erik Skjutare.

Resultatet tyngs av en engångskostnad på 100 miljoner kronor relaterat till samgåendet. Detta borträknat ökade vinsten till 210 miljoner kronor jämfört med 162 miljoner föregående år. Vinstökningen beror främst på förbättrat räntenetto.

Lars-Erik Skjutare pekar ut vinstmarginalen som en av de viktigaste punkterna för hans efterträdare att ta itu med.

— Avkastningen på eget kapital är 5 procent vilket inte är så imponerande. Vi ska inte upp i storbankernas nivåer på 15 procent, men den borde ligga något högre, säger Lars-Erik Skjutare.

Joel Lyth

I dag rapporterar Sparbanken Öresund det första hela verksamhetsåret sedan fusionen mellan Finn och Gripen i november 2010. Vinsten backar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.