tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Exportreträtt för Tigran…

Efter ytterligare 19 miljoner kronor i förlust 2011 har medicinteknikbolaget Tigran Technologies på Medeon ryggen mot väggen. Nu överges 13 av de 17 länder där bolaget har haft distributörer. Hoppet det närmaste året sätts till en rengöringsborste för tandimplantat, lanserad i december.

Tigran grundades i början av 2000-talet kring uppfinningen av små porösa titankorn, eller granuler, som används för att bygga upp nytt käkben vid infektionssjukdomen periimplantit som kan uppstå kring tandimplantat. Problemet drabbar ungefär var femte patient och resulterar i att käkbenet runt implantatet bryts ned.

Granulerna har funnits ett antal år på den europeiska marknaden men försäljningen har aldrig riktigt tagit fart. 2009 introducerade Tigran därför titanborstar, som en sidoprodukt, för att rengöra implantaten vid periimplantit-behandling. En ny modell av borsten lanserades i slutet av hösten och ledningen sätter nu sitt hopp till att den ska ge respit för det hårt pressade Tigran.

— Försäljningen 2011 var en besvikelse. Huvudspåret är fortfarande granulerna, men svårigheten är att få tandläkare att acceptera dem som en behandlingsform. Vi fortsätter vårt arbete med fler kliniska försök för att övertyga nyckelpersoner inom tandläkarkåren, men de närmaste 18 månaderna tror jag titanborsten kommer stå för större delen av försäljningen, säger Arve Nilsson.

Han är tillförordnad VD sedan mitten av februari, då Björn Sellert lämnade bolaget efter fem år på posten. Samtidigt tillträdde Hemocues tidigare VD Anders Williamsson som ny styrelseordförande, efter att tidigare ordföranden Jan-Eric Österlund lämnat styrelsen i juni.

Tigran genomförde förra våren en garanterad nyemission på 27 miljoner kronor med teckningsoptioner på ytterligare 24 miljoner. Arve Nilsson vill i dag inte uttala sig om hur många av teckningsoptionerna som lösts in.

— Men de gällde för tolv öre per aktie. I dag står kursen i två öre, resten kan du räkna ut, säger han.

Ledningen skissar därför på nya sätt att få in kapital under 2012. Parallellt koncentrerar bolaget sina säljresurser till ett fåtal marknader. Tidigare har Tigran via agenter och återförsäljare varit representerat på ett tiotal europeiska marknader och mer exotiska platser som Sydkorea, Iran och Kazakstan. Framöver ligger fokus enbart på Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien. Danmarksförsäljningen sköts från Malmö, ett tidigare säljbolag på forskningsparken Symbion i Köpenhamn är likviderat.

Tigran Technologies handlas på Aktietorget. Bolaget sysselsätter åtta anställda, vara sju i Malmö. Intäkterna under 2011 sjönk till 1,1 miljon kronor, mot 3,2 miljoner 2010.

Erik Olausson

Efter ytterligare 19 miljoner kronor i förlust 2011 har medicinteknikbolaget Tigran Technologies på Medeon ryggen mot väggen. Nu överges 13 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.