lördag 18 maj 2024

inloggad som

Lokal dominans då Max IV upphandlar mekanik

Inte mindre än 13 av 20 av de bolag som godkänts för forskningsanläggningen Max IV:s ramavtal gällande mekanisk tillverkning har sin hemvist i Skåne. Därtill finns fyra i Blekinge. Det blir ett lokalt getingbo när de utvalda framöver ska slåss om upphandlingar i mångmiljonklassen. 

Ramavtalet gäller tillverkningen av delar till forskningsanläggningens maskinsystem som kräver hög precision. En av de tjugo som fått klartecken från Max IV är Examec Maskinmontage i Tomelilla.

— Min uppskattning är att det totalt rör sig om affärer på mellan 50-100 miljoner kronor, säger Examecs VD Mats Ohlsson.

Examec grundades 2003 som en avknoppning från Tetra Pak. Bolaget omsätter runt 80 miljoner kronor och är sedan tidigare underleverantör av järnkärnor till Max IV:s magnetelement. Mats Ohlsson räknar med nyanställningar framöver, dels genom uppdrag från Max IV, men också efter stark orderingång där bland andra Tetra Pak ökat sina beställningar med 40 procent.

Det totala värdet på affärerna som ryms inom ramavtalet vill Max IV:s upphandlingsansvarige Göran T Andersson inte kommentera. Men han säger att det rör sig om betydande order.

— Av de upphandlingar vi har gjort är det här den som flest skånska bolag har varit intresserade av, säger han.

Klicka här för att se hela listan över leverantörer som finns med i ramavtalet.

Joel Lyth

Inte mindre än 13 av 20 av de bolag som godkänts för forskningsanläggningen Max IV:s ramavtal gällande mekanisk tillverkning har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]