tisdag 30 april 2024

inloggad som

Kabinpersonal ny målgrupp för pollensprej från Lund

|  , , ,
|  

Nares nässprej har hittills visat sig effektivt mot såväl hösnuva som kvalsterallergi. Nu drar Lundabolaget igång en ny studie som ska visa dess effekt mot uttorkade slemhinnor hos flygresenärer och kabinpersonal.

Sedan ett par år tillbaka säljer Midsona och Bioglan Nares nässprej i Norden som ett hjälpmedel mot allergi. Nares har nu även skrivit licensavtal med Bioglans spanska ägarbolag Reig Jofré om försäljning i Spanien. En större studie blev klar vid jul och Nares VD Per Wollmer räknar med att Reig Jofré ska lansera nässprejen i höst eller nästa vår på den spanska marknaden.

Under tiden tittar bolaget på nya användningsområden för sprejen, som lägger sig som en hinna i näshålan och kapslar in pollen och andra partiklar innan de hinner orsaka en allergisk reaktion.

— Effekten är ospecifik så vi har påbörjat en studie på om den hjälper vid allmänt irriterande luft som är kall och torr, exempelvis i ett flygplan, säger Per Wollmer.

Han är professor i klinisk fysiologi och nukleärmedicin vid Lunds universitet. Liksom övriga två grundare av Nares sköter han företagandet på fritiden, bolaget har ännu inga anställda. 2011 års siffror är inte hopräknade, 2010 omsatte Nares knappt 300.000 kronor.

Erik Olausson

Nares nässprej har hittills visat sig effektivt mot såväl hösnuva som kvalsterallergi. Nu drar Lundabolaget igång en ny studie som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad