lördag 27 april 2024

inloggad som

ESS-bygge bakom dansk-svenskt skattesamarbete

|  , , ,
|  

Då ESS och Max IV står färdiga kommer tusentals internationella forskare och tekniker svärma i Öresundsregionen. Svenska Skatteverket och danska Skat slår nu huvudena ihop för att bereda vägen.

I mitten av mars ska Skat Øresunds chef Ernst Larsen ha möte med kollegan på Skatteverket i Malmö. Ernst Larsen räknar med att en rad åtgärder kommer behöva vidtas inom skatteområdet i Sverige och Danmark inför öppnandet av ESS och Max IV för att underlätta för tusentals nya pendlare och högkvalificerade gästarbetare som arbetar på båda sidor Sundet.

Utöver byggare, ingenjörer och fackfolk som behövs under byggtiden ska ESS-anläggningen vid öppnandet ha 400 anställda forskare i Lund och 60 forskare och tekniker i Danmark. Därtill kommer 2.000-5.000 gästande forskare varje år.

— En del kommer bo i Köpenhamn och pendla till Lund och vice versa, medan andra ska arbeta i båda länderna. Det måste vi vara beredda på. Jag tror inte vi av det skälet kommer få ändrade skatteregler men vi får ökade uppgifter som går på tvärs över Sundet med skattekontroller och med information om hur skattesystemet fungerar, säger Ernst Larsen.

Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att hyra in internationell arbetskraft som kan arbeta på båda sidor Sundet utan onödig byråkrati eller förvirring om skattereglerna.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Då ESS och Max IV står färdiga kommer tusentals internationella forskare och tekniker svärma i Öresundsregionen. Svenska Skatteverket och danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.