torsdag 25 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Ukrainaresenären Sven-Thore Holm

Forskningsparken Ideons förste VD reser nu runt jorden för att missionera innovation på högsta politikernivå. Förutom att hjälpa Rysslands president Dmitrij Medvedev att skapa en rysk motsvarighet till Ideon har Sven-Thore Holm skaffat klippkort på flyget till såväl Indonesien som Ukraina och Kina.

Vad står närmast i din kalender?

— Den här veckan ska jag hålla föredrag och workshops för ministeriet i Ukraina. Sedan väntar Novosibirsk i Ryssland. I april ska jag återigen till Kreml för att hålla kurser, vilket ska få den ryska handelsindustrin att bli mer fokuserad på forskning och utveckling.

Vad händer i Indonesien då?

— Där har jag bland annat lagt ett förslag om att skapa en svenskindonesisk entreprenörsakademi, vilket inbegriper hela kedjan för att öka entreprenörskapet bland Indonesiens befolkning. Vad jag i praktiken gör är att träna den politiska eliten, så att de kan ta de lärdomarna med sig och sprida dem.

Hur gör du för att få länderna att bli mer entreprenöriella?

— Sverige är Manhattan i världssystemet och en bra modell. Vi har bra utbildning, bra forskningssystem och folk i det akademiska systemet som producerar. Det som krävs i de här länderna är ett politiskt mod för att höja förädlingsvärdet i landets produkter och se till att de kommer ut på världsmarknaden. Arbetet måste initieras från högsta ort, och det är klart att man ibland får bita sig i tungan när man vet, som i Ukraina, att den förra premiärministern sitter i fängelse.

Saknar du inte vardagen i Skåne?

— Jag har kört 5.500 småföretagsprojekt och är den som hållit på längst med innovationer i hela Europa, men nu har jag gjort mitt i Lund där jag varit i 30 år. Enough is enough.

Vad har du kvar för verksamhet i Sverige?

— Jag är ordförande i Venture Cup och aktiv i några bolag, bland annat Ekobalans. Dessutom var jag ute och jagade med Per Belfrage häromdagen. Det är en befrielse att kunna investera lite som jag vill, det kunde jag ju inte på den tiden jag var chef på Ideon och Innovationsbron.

Anders Frick

Forskningsparken Ideons förste VD reser nu runt jorden för att missionera innovation på högsta politikernivå. Förutom att hjälpa Rysslands president […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.