torsdag 25 april 2024

inloggad som

Elva miljoner ger ViroGates andrum

|  ,
|  

Danska ViroGates har fått in 11,3 miljoner danska kronor i riskkapital från sina nuvarande ägare. Pengarna ger medicinteknikbolaget arbetsro det närmaste året och kraft att satsa på det nya snabbtestet av biomarkörer, som lanserades i slutet av hösten.

ViroGates test suPARnostic mäter halten av det kroppsegna ämnet suPAR, som påvisar inflammation och därmed aktivering av immunsystemet. Det är bland annat värdefullt på intensivvårdsavdelningar, och för att mäta hur behandlingen fungerar vid fall av exempelvis blodförgiftning, malaria och Hiv. Men biomarkören har även visat sig vara intressant vid screening av livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes och det är här de flesta bedömare ser den stora potentialen.

Originalversionen av testet ger en mer omfattande och precis analys, men tar ett antal timmar. Snabbtestet fungerar som ett komplement och ska kunna ge svar inom 15 minuter.

VD Jakob Knudsen vill inte ge några närmare detaljer om vilka ur ägarkretsen som skjutit till pengarna. Bland tidigare investerare finns Mads Kjær, ordförande i bilmekanikerkedjan Kjær Group.

— Vi kommer behöva resa kapital igen i slutet av året eller början av 2013. Med den osäkerhet vi har kring försäljningen väntar vi oss inga svarta siffror i bokslutet förrän om 3-4 år, säger Jakob Knudsen.

Parallellt med kapitalanskaffningen har ViroGates ingått ett samarbete med privatkliniken Norcare på norra Själland, som nu erbjuder testet åt sina patienter. Bolaget har även slutit avtal med danska cancerfonden FFEC, vilket banar väg för försäljning i USA, Asien och på större europeiska marknader. I USA är det till en början dock bara frågan om att sälja testet till forskningsändamål.

— Det stora målet är givetvis ett FDA-godkännande, säger Jakob Knudsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska ViroGates har fått in 11,3 miljoner danska kronor i riskkapital från sina nuvarande ägare. Pengarna ger medicinteknikbolaget arbetsro det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.