torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Konkurs för Tactelavknoppning

För drygt ett år sedan köpte Tactels tidigare VD Per Henriksson ut medicinteknikbolaget Letcat från konsultkoncernen. Tanken var att utveckla en elektronisk injektionsspruta. Men tekniska svårigheter och en tvekande läkemedelsbransch tvingar nu sexmannabolaget i konkurs.

2006 knoppades Letcat av för att bli ett helägt dotterbolag till Tactel. Verksamheten hade konsultuppdrag inom medicinteknik och utvecklade parallellt egen teknik för injektionssprutor. Efter att FSN Capital 2009 köpt större delen av Tactelkoncernen gick Letcat på sparlåga och i samband med att Per Henriksson lämnade VD-posten på Tactel köpte han ut dotterbolaget.

Letcats spruta skulle underlätta doseringen av läkemedel och genom att koppla användningen av sprutan till en mobiltelefon skulle patienten få utökad kontroll över sin medicinförbrukning. Under 2011 försämrades utsikterna för bolaget. I slutet av förra veckan försattes bolaget i konkurs på egen begäran.

— Vi har haft kontakt med flertalet av de största läkemedelsbolagen som initialt också var intresserade. Men under hösten föll de ifrån en efter en och vi kom till ett läge där jag som ensam finansiär skulle behöva satsa rätt stora pengar för att gå vidare, säger Per Henriksson.

Han uppger att skulderna i konkursen är relativt begränsade och att han i princip är ensam fordringsägare. Enligt konkursförvaltare Johan Schubert på Maqs advokatbyrå består tillgångarna främst av ett par patent som nu kommer att avyttras.

Joel Lyth

För drygt ett år sedan köpte Tactels tidigare VD Per Henriksson ut medicinteknikbolaget Letcat från konsultkoncernen. Tanken var att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.