måndag 6 maj 2024

inloggad som

Konkurs för Tactelavknoppning

För drygt ett år sedan köpte Tactels tidigare VD Per Henriksson ut medicinteknikbolaget Letcat från konsultkoncernen. Tanken var att utveckla en elektronisk injektionsspruta. Men tekniska svårigheter och en tvekande läkemedelsbransch tvingar nu sexmannabolaget i konkurs.

2006 knoppades Letcat av för att bli ett helägt dotterbolag till Tactel. Verksamheten hade konsultuppdrag inom medicinteknik och utvecklade parallellt egen teknik för injektionssprutor. Efter att FSN Capital 2009 köpt större delen av Tactelkoncernen gick Letcat på sparlåga och i samband med att Per Henriksson lämnade VD-posten på Tactel köpte han ut dotterbolaget.

Letcats spruta skulle underlätta doseringen av läkemedel och genom att koppla användningen av sprutan till en mobiltelefon skulle patienten få utökad kontroll över sin medicinförbrukning. Under 2011 försämrades utsikterna för bolaget. I slutet av förra veckan försattes bolaget i konkurs på egen begäran.

— Vi har haft kontakt med flertalet av de största läkemedelsbolagen som initialt också var intresserade. Men under hösten föll de ifrån en efter en och vi kom till ett läge där jag som ensam finansiär skulle behöva satsa rätt stora pengar för att gå vidare, säger Per Henriksson.

Han uppger att skulderna i konkursen är relativt begränsade och att han i princip är ensam fordringsägare. Enligt konkursförvaltare Johan Schubert på Maqs advokatbyrå består tillgångarna främst av ett par patent som nu kommer att avyttras.

Joel Lyth

För drygt ett år sedan köpte Tactels tidigare VD Per Henriksson ut medicinteknikbolaget Letcat från konsultkoncernen. Tanken var att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.