lördag 20 april 2024

inloggad som

Malmöbaserade Riidoo tar in ny ägare

Malmöföretaget Riidoo är en uppstickare i den växande industrin för e-böcker. Nu går den skånske IT-entreprenören Erik Robertson in som ny delägare.

Riidoos egenutvecklade mjukvara Ebok Direkt gör att i princip vem som helst kan starta butik eller bibliotek för e-böcker. Därmed kämpar bolaget på samma arena som Bokus, Adlibris och Amazon.

Erik Robertson investerar genom sitt bolag Förenade Mjuk och får tio procent av verksamheten. Robertson är drivande kraft bakom bland annat datorspelskonferensen Nordic Game i Malmö.

Idag har lilla Riidoo på Minc det största utbudet av e-böcker i Norden, genom avtal med både den svenska leverantören Elib, med drygt 4.000 titlar, och brittiska Gardners, med 180.000 titlar. Planen är att expandera genom försäljningskanaler vid sidan av branschjättarna. Exempelvis används Ebok Direkt av mindre bokhandlare, men också aktörer utanför branschen.

— Sedan Ipad slog igenom har e-böcker kommit upp på agendan hos vanligt folk. Bara i Sverige tredubblades försäljningen ifjol. Vi tror att e-böcker i framtiden kommer att distribueras från många olika håll, exempelvis skolor, hotell och andra organisationer, säger VD Eva Marnfeldt.

Företaget grundades 2009 och var tidigt ute med att sälja läsplattor, från bland annat Sony och franska Bookeen. Idag är inriktningen mjukvara. Tre anställda finns och största ägare är grundarna Eva Marnfeldt, Johan Marnfeldt och Anders Borgström.

Kristian Svensson

Malmöföretaget Riidoo är en uppstickare i den växande industrin för e-böcker. Nu går den skånske IT-entreprenören Erik Robertson in som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.