söndag 5 maj 2024

inloggad som

Färre investeringar 2011 — men Skåne uppåt i jämförelse

Skåne klättrar till andra plats i Invest in Swedens investeringsliga. Listan omfattar de nyetableringar, uppköp och strategiska allianser som organisationen bidragit till i Sverige, inom områden som IT, life science och miljöteknik.

Femteplatsen för Skåne 2009 blev till en tredjeplats 2010 och förra året klättrade Skåne förbi Västra Götaland till silverplatsen. Sammanställningen toppas alltjämt av Stockholmsområdet, som står för 36 av de 73 listade investeringarna hos Invest in Sweden.

I antal räknat minskade dock satsningarna i Skåne ifjol, från 21 för 2010 till 19. Förklaringen ligger i en allmänt ökad försiktighet i samband med finanskrisen, menar Stefan Johansson, chef för Invest in Skåne.

— Siffrorna för Stockholm omfattar också företag som är verksamma inom finansiell service, som oftast väljer huvudstaden när de etablerar sig i ett land, säger han.

Den viktigaste satsningen ifjol var enligt Stefan Johansson kontraktsforskningsföretaget PRA Internationals etablering av nordiskt huvudkontor i Lund, som Rapidus berättade om i mars. Nu arbetar 20 personer där, vilket gör Lund till den ort som fått flest nya jobb efter investeringen.

— Generellt sett är det inom life science som intresset är störst. Förutom ESS och Max IV har Medicon Village bidragit till ett ökat intresse för regionen, säger Stefan Johansson.

Rapidus har listan med investeringarna (12 av 19 är offentliga) som Invest in Skåne stod bakom 2011. Läs den här.

Anders Frick

Skåne klättrar till andra plats i Invest in Swedens investeringsliga. Listan omfattar de nyetableringar, uppköp och strategiska allianser som organisationen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.