fredag 3 maj 2024

inloggad som

Storsatsning på dialysmaskin från Lund

Sydsvensk Entreprenörfond har tillsammans med en hemlig industriell investerare gått in med ett tvåsiffrigt miljonbelopp i medicinteknikbolaget Triomed i Lund. Målet är att ta fram en portabel dialysmaskin.

Triomed startade 2005 och har utvecklat teknik för kontinuerlig dialys av personer med njursvikt. Dagens lösningar kräver att patienterna besöker en klinik tre-fyra gånger i veckan eller själva byter dialyspåsar fyra-sex gånger per dygn. Med Triomeds portabla produkt Carry Life System ska patienten hela tiden kunna bära med sig dialysapparaturen, i en väst eller ett bälte.

— Reningsprocessen bygger på nanoteknik och använder ett recirkulerande system för utbyte av dialysvätska. Apparaten kommer att väga cirka 1,5 kg och ha ett minimalt skötselbehov, säger VD och grundare Anders Wallenås.

Enligt Triomed behandlas idag 3.400 patienter med dialys i Sverige till en kostnad av omkring en miljon kronor per person och år. Bolaget har sedan starten levt på riskkapital och tidigare tagit in 15 miljoner kronor, framförallt genom bolagets tre grundare. Enligt Anders Wallenås är den nu aktuella investeringen betydligt större än så, men han vill inte avslöja hur mycket det handlar om eller vem den privata investeraren är.

Pengarna ska främst gå till att utveckla tekniken till en CE-märkt produkt. Lanseringen ska ske i Sverige och fyra andra länder. På sikt ska bolaget satsa på marknaderna i USA och Japan.

Lars Persson på Sydsvensk Entreprenörfond säger att den unika teknologin, marknadspotentialen och Triomeds godkända patent var faktorerna som fick fonden att gå in som finansiär. Han vill inte säga hur stor investering Sydsvensk Entreprenörfond bidrar med, men fonden medfinansierar normalt hälften, vilket i praktiken innebär mellan 2 och 20 miljoner kronor.

Triomed rekryterade så sent som förra veckan fyra nya medarbetare och har idag sex anställda, varav tre med doktorstitel, på lönelistan.

Anders Frick

Sydsvensk Entreprenörfond har tillsammans med en hemlig industriell investerare gått in med ett tvåsiffrigt miljonbelopp i medicinteknikbolaget Triomed i Lund. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.