fredag 26 april 2024

inloggad som

Slutrenat för ErySave

Efter ägarkonflikter och en tillbakadragen konkursansökan 2008 har medicinteknikbolaget ErySave kämpat för att få fart på verksamheten. Nu har bolaget i stort sett lagt ner arbetet. Enligt delägaren och styrelseordföranden Lennart Sjöström överväger man att avveckla kontoret på Ideon.

Bolagsledningen har inte lyckats genomföra några nyemissioner de senaste två åren och förhoppningarna om ett licensavtal med ett större bolag i USA kom på skam. Till slut fanns inte längre några pengar för att driva utvecklingen av bolagets apparat MindShield, som skulle separera bort potentiellt skadliga fettpartiklar från blodet i samband med operationer.

ErySave har i dag en licenstagare till tekniken, som dock planerat att använda den på ett annat område. Det avtalet har ännu inte resulterat i någon produkt.

— Om någon är intresserad av vår teknik kan vi hjälpa till med det och sälja en licens, men de får stå för utvecklingskostnaderna. På så vis har vi en organisation som bara kräver insatser när vi har en intressent, säger Lennart Sjölund.

Bland ErySaves ägare finns riskkapitalbolaget Teknoseed, affärsmannen Lars Sunnanväder och tidigare bankchefen Axel Roos. Bolaget grundades år 2000 av bland andra Lennart Sjölund, kirurgen Henrik Bjursten och LTH-professorn Thomas Laurell. Tekniken bygger på Laurells forskning om separation av partiklar ur vätska med hjälp av ultraljud.

Lisa Kirsebom

Efter ägarkonflikter och en tillbakadragen konkursansökan 2008 har medicinteknikbolaget ErySave kämpat för att få fart på verksamheten. Nu har bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.