tisdag 5 december 2023

inloggad som

LMK köper in sig cancerbehandling från Lund

Investmentbolaget LMK Ventures går in som ägare i Clinical Laserthermia Systems (CLS) i Lund som utvecklar en ny metod för behandling av cancertumörer.

LMK tecknar en riktad aktieemission värd två miljoner kronor och deltar även i en företrädesemission på åtta miljoner. Med tillhörande teckningsoptioner kan det ge CLS upp mot 14,2 miljoner kronor i nytt riskkapital. För att komma in i företrädesdelen övertar LMK teckningsrätter från grundarna Lars-Erik Eriksson och Karl-Göran Tranberg.

Tekniken går ut på att med fiber leda in laserstrålar i tumörer. Värmeutvecklingen som uppstår hämmar cancerns tillväxt och aktiverar kroppens eget immunförsvar. Planen är att under första kvartalet i år testa metoden på patienter med tumörer i bukspottskörteln.

— Det blir ungefär tjugo patienter. Jag hoppas att vi kan göra testerna här i Lund, säger VD Lars-Erik Eriksson.

LMK Ventures ingår i LMK Industri och är baserat i Lund. Tidigare har bolaget investerat i bland annat Hövding, Capilon och HippHipparnas produktionsbolag Anagram. Bakom LMK står Therese Karlsson, vars man Mikael Karlsson var en av Axis grundare.

Clinical Laserthermia Systems bildades 2006 och är listat på Aktietorget. Ordförande är ProstaLunds tidigare VD Magnus Bolmsjö. Verksamheten finns i dag på Lund Life Science Incubator som inom kort flyttar till Medicon Village.

Kristian Svensson

Investmentbolaget LMK Ventures går in som ägare i Clinical Laserthermia Systems (CLS) i Lund som utvecklar en ny metod för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.